Steeds meer Spanjaarden volgen een dieet

Steeds meer Spanjaarden volgen een dieet
Beeld: via canva.com

Steeds meer Spanjaarden volgen een dieet

Bijna 30% van de Spanjaarden geeft toe in 2023 een dieet te hebben gevolgd, volgens de zesde Gezondheids- en Levensstudie van de verzekeraar Aegon. Dit percentage komt overeen met een toename van zes procentpunten vergeleken met 2022. Wat betreft het profiel van de persoon die een dieet volgt, geeft het bedrijf aan dat het voornamelijk mannen zijn tussen de 18 en 25 jaar met een baan.

Als we kijken naar de verschillende regio’s, waren de autonome regio’s waar vorig jaar de meeste mensen op dieet waren de Balearen, waar 42% van de inwoners probeerde gezonder te eten, gevolgd door de Canarische Eilanden met 40% en de regio Navarra met meer dan 37%. Aan de andere kant waren La Rioja met slechts 18%, Asturië met minder dan 19% en Aragón met 20% de plaatsen waar de inwoners het minst op dieet gingen.

Maar wat voor soort dieet hebben de ondervraagden gevolgd? Bijna 60% heeft geantwoord dat het in wezen ging om het schrappen van bepaalde producten en/of specifieke voedingsmiddelen, terwijl 50% aangaf dat wat ze deden het verminderen van de hoeveelheid gegeten voedsel was. De optie om een specifiek dieet te volgen was het minst populair, aangezien slechts 19% voor deze optie koos.

Uit het onderzoek komen nog andere vrij interessante gegevens naar voren, zoals bijvoorbeeld dat 40% van de Spanjaarden beweert geen controle te hebben over de hoeveelheid voedsel die ze binnenkrijgen. Een gegeven dat de geringe verschillen op dit gebied per geslacht en leeftijd weerspiegelt, aangezien het percentage vergelijkbaar is in beide segmenten.

Zoals blijkt uit de gegevens van deze studie, zijn er steeds meer mensen die hun voeding in de gaten houden en zich zorgen maken over gezond eten. Dit houdt in dat ze de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen zoals ultra-bewerkte of gefrituurde producten verminderen, en de inname van fruit en groenten verhogen.

Als je je voeding wilt veranderen en je weet niet goed waar je moet beginnen, is het vaak verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een voedingsdeskundige kan je helpen om gezonder te eten door precies uit te leggen welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en hoe je je doelen kunt bereiken.

Veel zorgverzekeringen hebben dieetadvies als een van de belangrijkste dekkingen. Als je dus al een verzekering hebt, kun je in het zorgregister kijken of er een voedingsdeskundige is die je kan helpen om gezonder te eten.

Ga naar de inhoud