Vanaf nu geen gratis plastic zakjes meer in geen enkele winkel in Catalonië

Vanaf nu geen gratis plastic zakjes meer in geen enkele winkel in Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Sinds 2012 moesten supermarkten al een klein bedrag vragen voor plastic zakjes en vanaf nu is dat uitgebreid naar alle soorten winkels. In principe is er dus in heel de deelstaat Catalonië geen winkel meer te vinden waar gratis plastic zakjes worden gegeven. Dat geldt dan ook voor weekmarkten, groente en fruit speciaalzaken, slagers etc. maar ook de Chinese winkels en zelfs de leverdiensten van eten aan huis.

Catalonië loopt daarmee op het nationale beleid van Spanje vooruit door als eerste regio gratis plastic zakjes af te schaffen. In 2012 was Catalonië ook al de eerste deelstaat van Spanje waar gratis zakjes in supermarkten verboden werden. Sindsdien is het gebruik van deze dunne plastic zakjes met 50% afgenomen. Het doel van de Catalaanse regering is om dat in het jaar 2020 met 90% terug te dringen.

Op donderdag werden de nieuwe regels vermeld in het Catalaanse Bulletin waarbij gesteld wordt dat het gratis overhandigen van alle verpakkingsmateriaal van kunststof, hetzij OXO biologisch afbreekbaar of bioafbreekbaar, niet meer is toegestaan. Deze regels gelden voor alle winkels en plaatsen waar zakjes worden gegeven, dus meer dan alleen de supermarkten. Ook in de regio Andalusië dient men al jaren voor plastic zakjes te betalen bij de supermarkten maar worden deze nog wel gratis weggegeven in andere winkels zoals kledingzaken etc.

Lees ook: Vanaf 2018 moeten winkels in Spanje verplicht tussen de 5 en 30 cent per plastic zakje afrekenen

Spanje in 2018

Vanaf 1 januari 2018 zullen plastic zakjes in supermarkten, winkels en andere plaatsen in heel Spanje niet meer gratis zijn. Vanaf dat moment zal de klant tussen de 5 en 30 cent moeten betalen voor een zakje. De Spaanse regering is min of meer op de vingers getikt door de Europese Unie en moet voor 31 december 2018 maatregelen treffen wat betreft het terugdringen van plastic zakjes in Spanje. De Spaanse regering kondigde recent aan (zie link hierboven) reeds een jaar eerder, dus op 1 januari en niet 31 december 2018, met deze nieuwe regels te beginnen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.