Storm ‘Ciril’ zorgt voor ijskoude dagen in Spanje met sneeuw, wind en regen

Storm ‘Ciril’ zorgt voor ijskoude dagen in Spanje met sneeuw, wind en regen
Beeld: 123rf

Storm ‘Ciril’ zorgt voor ijskoude dagen in Spanje met sneeuw, wind en regen

MADRID – We hebben eerder al geschreven over slecht weer in Spanje de komende dagen en nu is bekend dat het om de meteorologische gevolgen van storm ‘Ciril’ gaat. Deze storm zorgt ervoor dat tien autonome regio’s weeralarmen hebben vanwege sneeuw, regen, wind en wilde zeeën waarbij ook de temperaturen flink zullen dalen en er bij de Balearen eilanden kans is op meteo-tsunami’s.

De maand april en dus de lente begint niet zo goed in Spanje met slechter weer dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Het slechte weer volgt echter wel op een extra droge winter dus de vele neerslag is een welkome afwisseling voor de waterhuishouding en droogte in Spanje. Maar zoals altijd valt de regen met bakken uit de hemel met als gevolg overstromingen en rivieren die uit hun oevers treden.

Na de calima met het fijne saharastof en de daarbij horende modderregens, is het tijd voor storm ‘Ciril’ die over een groot deel van het Spaanse vasteland, de Balearen en ook de Canarische Eilanden trekt. Op donderdag 31 maart zijn er diverse weeralarmen in Catalonië vanwege regen in de provincie Girona en Barcelona terwijl de provincie Tarragona te maken heeft met hevige windvlagen. Ook voor de kust van de provincie Almería geldt een geel weeralarm vanwege wind, hoge golven en een wilde zee.

Op vrijdag 1 april (geen grap) hebben veel meer regio’s in Spanje gele en oranje weeralarmen. Zo geldt voor het noorden zoals in Asturië, Cantabrië, Castilië en León, navarra, Aragón en de Pyreneeën van Catalonië dat er vanaf 1.000 meter (of zelfs lager) sneeuw kan vallen. Verder geldt in dezelfde gebieden dat de wind aanwezig is met harde windvlagen.

Langs de kust van de provincie Girona, het zuiden van de provincie Tarragona en de provincie Castellón geldt dat er gele en oranje weeralarmen gelden vanwege de wind, hoge golven en een wilde zee. Op zaterdag 2 april is dat niet veel anders maar hebben ook de Balearen eilanden te maken met gele weeralarmen vanwege de zware windvlagen, ruwe zee en hoge golven. De eilanden Mallorca en Menorca hebben daarnaast een weeralarm vanwege mogelijke meteo-tsunami’s, een fenomeen waarbij het zeepeil plotseling kan stijgen.

Wat betreft de temperaturen gaan deze bijna overal in Spanje drastisch naar beneden, in sommige delen van het land met maar liefst 15 graden. De maand april begint dus kouder dan normaal vanwege de koude lucht van arctische oorsprong maar dat is van korte duur, tot en met maandag.

Ook de Canarische Eilanden krijgen te maken met neerslag, met name op La Palma, La Gomera en Tenerife maar ook in het noorden van Lanzarote en Fuerteventura. Ook op de Spaanse archipel zullen de temperaturen dalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.