Spanje heeft opnieuw minder thuiswerkers met bijna 2,6 miljoen personen

Spanje heeft opnieuw minder thuiswerkers met bijna 2,6 miljoen personen
Beeld: Canva

Spanje heeft opnieuw minder thuiswerkers met bijna 2,6 miljoen personen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het aantal personen dat thuiswerkt in Spanje is voor het zevende opeenvolgende kwartaal gedaald, waarbij het jaar 2022 eindigde met 2,56 miljoen werknemers op afstand, een daling van 6,5% vergeleken met het voorgaande jaar en goed voor 12,7% van de totale werkende bevolking. Van de bijna 2 miljoen mensen die na het begin van de pandemie overstapten op hybride werk, toen het aantal ‘teletrabajadores’ steeg van 1,64 miljoen naar 3,55 miljoen, is de helft van hen alweer exclusief op locatie aan het werk volgens een onderzoek van Adecco.

De regio Madrid had het grootste aantal thuiswerkers, goed voor 23,8% van het totale aantal in Spanje, waarbij één op de vijf werknemers in Madrid minstens af en toe vanuit huis werkte. Catalonië volgde op de tweede plaats, met 19,3% van de Spaanse thuiswerkers en een hybride werkgelegenheid percentage van 14,1%. Galicië (12,1%) en de regio Valencia (12%) waren de volgende regio’s met de grootste invoering van thuiswerken in 2022, terwijl slechts 8% van de professionals vanuit huis werkte in La Rioja, Murcia en Castilla-La Mancha.

Aan de andere kant waren Extremadura (-29,2%), de Balearen (-25,7%) en de regio Madrid (-14,6%) de regio’s die de meeste thuiswerkers verloren in het laatste kwartaal van 2022, terwijl Cantabrië een stijging van 32,1% liet zien in hybride werkgelegenheid. Het thuiswerken nam ook minder vaak toe in Navarra (+11,8%), het Baskenland (+8,4%) en Murcia (+6,9%).

Het percentage professionals dat thuiswerkt in Spanje is 7,9 procentpunten lager dan het Europese gemiddelde (respectievelijk 12,7% versus 20,6%), waardoor het land op de 16e plaats staat in termen van penetratie van thuiswerken.

Ga naar de inhoud