Britse krant waarschuwt toeristen over Spaanse gewoonten in de horeca

Britse krant waarschuwt toeristen over Spaanse gewoonten in de horeca
Beeld: via canva.com

Britse krant waarschuwt toeristen over Spaanse gewoonten in de horeca

De Britse krant The Sun plaatst vaker waarschuwingen voor Britten die naar Spanje op vakantie gaan. In dit geval waarschuwt de krant voor enkele gewoonten die vrij normaal zijn in de Spaanse horeca, maar wat voor buitenlanders vreemd kan overkomen. Sommigen zullen als ze ermee geconfronteerd worden meteen denken dat ze als buitenlander opgelicht worden, maar niets is minder waar.

In Spanje is het “heel normaal” om in bars en restaurants een toeslag te betalen voor het gebruik van het terras of een tafel in de schaduw, vooral in warme regio’s als Andalusië. Deze gewoonte kan vreemd lijken voor buitenlandse toeristen, maar voor Spanjaarden is het heel gebruikelijk. Het komt voort uit de Spaanse cultuur van genieten van het buitenleven en de aangenaamheid van terrasjes in de open lucht.

De redenen achter deze praktijk zijn divers. Ten eerste bieden terrassen en schaduwrijke tafels de gasten meer comfort, vooral tijdens de hete zomermaanden. Bars en restaurants investeren vaak in comfortabele meubilair, parasols en andere voorzieningen om de buitenruimtes aantrekkelijk te maken. Deze extra investeringen rechtvaardigen een kleine toeslag.

Ten tweede zijn veel Spanjaarden bereid om iets meer te betalen voor het genot van een terrasje. Het is een deel van de levensstijl en cultuur om buiten te eten en drinken, te genieten van het mooie weer en de gezellige sfeer. Dit wordt als een luxe beschouwd waar men graag wat extra voor betaalt.

Tot slot speelt ook de beperkte ruimte in sommige steden en dorpen een rol. Terrassen en buitenruimtes zijn vaak schaars, waardoor bars en restaurants er een extra prijs voor kunnen vragen.

De Britse krant The Sun heeft haar lezers gewaarschuwd voor deze Spaanse gewoonte, die voor veel Britten onbekend en verrassend kan zijn. De krant legt uit dat Spaanse bars en restaurants wettelijk het recht hebben om een toeslag te vragen voor het gebruik van het terras. Deze toeslag kan oplopen tot zo’n 10 euro in sommige gevallen.

The Sun raadt haar lezers aan om vooraf te informeren naar eventuele toeslagen voordat ze bestellen. De krant benadrukt dat deze extra kosten vaak verborgen zijn en worden toegevoegd aan de prijzen op de menukaart voor gerechten die op het terras worden geserveerd.

Hoewel de krant begrijpt dat bars en restaurants het recht hebben om deze toeslagen te vragen, waarschuwt ze haar lezers om op hun hoede te zijn voor deze ‘verborgen kosten’. De krant stelt ook dat bars en restaurants deze prijsverschillen duidelijk moeten aangeven via de menukaart, prijslijst of andere reclame-uitingen.

Ga naar de inhoud