Einde aan vrije verkoop ibuprofen en paracetamol in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Einde aan vrije verkoop ibuprofen en paracetamol in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eenieder die in Spanje woont of vaak op bezoek komt weet dat het tot nu toe altijd mogelijk was om een apotheek binnen te wandelen en een of meerdere doosjes ibuprofen 600 mg in tablet of poedervorm mee te nemen voor weinig geld. Datzelfde geldt ook voor paracetamol maar daar is nu een einde aan gekomen.

Officieel mogen apotheken (farmacias) de 600 mg versie van ibuprofen (Ibuprofeno) niet zonder doktersrecept (receta medica) verkopen in Spanje terwijl dat bij de 400 mg versie wel mag. In de praktijk is dat echter anders zoals de OCU vorig jaar augustus bewees met een simpel onderzoek door bij 100 apotheken in 10 steden naar binnen te stappen en te vragen naar ibuprofen, zonder aan te geven dat ze de 600 mg versie wilden hebben.

7 van de 10 apotheken gaven automatisch de 600 mg versie terwijl men eigenlijk om een doktersrecept moet vragen. Slechts in enkele gevallen werd de 400 mg gepresenteerd waarna men vroeg naar de 600 mg versie en dat of zonder problemen kreeg of met het verzoek een doktersrecept te laten zien.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Ibuprofen in Spanje[/su_note]

Met doktersrecept

De Sociedad Española de Farmacia Comunitaria heeft dit na het OCU onderzoek aangekaart en daarbij werd gesproken over de juridische onderzekerheid bij de professionals die tot nu toe ibuprofen zonder recept verkopen.

Sinds een paar weken is het kopen van 600 mg ibuprofen en 1 gram paracetamol in Spanje niet zo makkelijk meer nu apothekers hoge boetes kunnen krijgen mochten ze betrapt worden op de verkoop zonder doktersrecept van deze medicijnen. Dat geldt ook voor omeprazol, diverse siropen en antihistaminica voor mensen met allergieën.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is eigenlijk het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol[/su_note]

Registratie

Tot nu toe knepen veel apothekeres een oogje dicht bij de verkoop van deze medicijnen maar de medicijnen worden nu via QR codes (bidi) strenger gecontroleerd. Alle verkochte medicijnen van de eerder genoemde categorieën worden geregistreerd waarbij er boetes tussen de 3.000 en 6.000 euro gegeven kunnen worden als een gezondheidsinspecteur een overtreding ziet.

De ibuprofen van 400 mg en paracetamol van 500/650 mg zijn vrijgesteld van de verplichting van een doktersrecept en kunnen dus wel zonder problemen verkocht worden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er bij de Spaanse apotheken genoeg medicijnen met als bestanddeel ibuprofen te vinden (108 met recept, 55 zonder recept) en paracetamol (143 met recept, 98 zonder recept). De apothekers zullen dus genoeg andere mogelijkheden hebben om te voldoen aan de vraag van ibuprofen en paracetamol in Spanje.

Ga naar de inhoud