Economie Spanje krimpt in tweede kwartaal met 18,5%

Economie Spanje krimpt in tweede kwartaal met 18,5%
Beeld: 123rf

Economie Spanje krimpt in tweede kwartaal met 18,5%

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft deze vrijdag, net zoals andere grote landen in Europa, de ontwikkeling wat betreft het Bruto Binnenlands Product bekend gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat het bbp (PIB of producto interior bruto in het Spaans) met 18,5% is gekrompen. Vanwege de corona-crisis is dat de grootste daling ooit in een kwartaal.

De noodtoestand die op 15 maart begon en eindigde op 21 juni heeft ervoor gezorgd dat de economie in Spanje praktisch stil kwam te staan waardoor het bbp daalde met 18,5%. Volgens de autoriteiten hebben de door de regering genomen maatregelen ervoor gezorgd dat het bbp niet met 25% daalde. 

Vergeleken met het tweede kwartaal in 2019 is het bbp gedaald met 22,1%. In het eerste trimester van dit jaar daalde het bbp ook al met 5,2% waardoor het verschil tussen het eerste en tweede kwartaal dit jaar 13,3% is. De afgelopen zes jaar was het bbp aan het stijgen maar de corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat Spanje in een nieuwe economische crisis terecht is gekomen. 

De regering heeft eerder voorspeld dat in het slechtste scenario de economie eind 2020 met 9,2% gedaald zal zijn terwijl het werkloosheidspercentage zal stijgen naar 19%. Maar in 2021 zal de economie weer stijgen maar een stijging zal hebben van 6,8% terwijl het werkloosheidspercentage in 2021 moet eindigen op 17% terwijl 2019 werd afgesloten met een werkloosheidspercentage van 13,8%.

Bekijk HIER de INE cijfers (PDF)

Ga naar de inhoud