Een op de vier orgaandonaties in de EU komt uit Spanje

Een op de vier orgaandonaties in de EU komt uit Spanje
Beeld: via canva.com

Een op de vier orgaandonaties in de EU komt uit Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje bleef in 2022 wereldleider in orgaandonatie, een positie die het land al jaren heeft. Het land leverde één op de vier overledene donoren van de Europese Unie (EU) en 5 % van alle donoren wereldwijd. Spanje was ook het tweede land met de meeste uitgevoerde transplantaties, na de Verenigde Staten. Dit blijkt uit het recentste rapport van het Wereld Onderzoekscentrum voor Donatie en Transplantatie dat al 17 jaar wordt beheerd door de Spaanse Organisatie voor Transplantaties (ONT).

Volgens de gegevens van het ONT, die afkomstig zijn uit 91 landen, werden er vorig jaar 157.540 orgaantransplantaties uitgevoerd. Daarvan waren 102.090 niertransplantaties (waarvan 39% van levende donoren), 37.482 levertransplantaties (waarvan 24% van levende donoren), 8.988 harttransplantaties, 6.784 longtransplantaties, 2.026 pancreastransplantaties en 170 darmtransplantaties. 

De wereldwijde transplantatie-activiteit groeide met 9% in een jaar tijd, wat volgens de ONT het belangrijke werk weerspiegelt dat veel landen hebben verricht om deze programma’s na de impact van de pandemie te herstellen. Vooral de toename van niertransplantaties (10%), gevolgd door levertransplantaties (8%), harttransplantaties (7%) en longtransplantaties (5%), valt op. In dit verband, en hoewel Spanje slechts 11% van de Europese bevolking en 0,6 % van de wereldbevolking vertegenwoordigt, laat het rapport zien dat 24% van de orgaandonaties in de EU en 5% van de wereldwijde donaties afkomstig waren uit Spanje.

Met een donatieratio van 47 per miljoen inwoners (pmi) blijft Spanje het land met de hoogste orgaandonatie-activiteit ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten met 44,5 pmi. Wat betreft de transplantatie-activiteit, bereikte Spanje een ratio van 115,3 pmi, een aantal dat alleen wordt overtroffen door de Verenigde Staten (130,7).

Bovendien was Spanje de leider in donatie bij hartstilstand (asystolie) dat slechts in 23 landen ter wereld wordt uitgevoerd. Vorig jaar nam dit type donatie met 12% toe vergeleken met 2021 en leverde Spanje de helft van alle donaties bij asystolie in de EU en 10% van de wereld.

operatie
Aantal orgaandonaties en transplantaties in Spanje weer gestegen in 2022
Spanje is al 30 jaar de Europese en Wereldleider wat betreft orgaandonaties en transplantaties met meer dan 4383 transplantaties van 2196 orgaandonoren in 2022.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud