Hoe ziet Spanje er over 15 jaar uit wat betreft werk, demografie en welzijn?

Hoe ziet Spanje er over 15 jaar uit wat betreft werk, demografie en welzijn?
Beeld: via canva.com

Hoe ziet Spanje er over 15 jaar uit wat betreft werk, demografie en welzijn?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje is het gebruikelijk om voortdurend de negatieve aspecten van de samenleving te benadrukken, vooral als het over de toekomst gaat. Een groep van 28 experts heeft een studie uitgevoerd om te voorspellen hoe Spanje er over 15 jaar uit zal zien: het is niet alles zo slecht als het lijkt.

De trend over 15 jaar is om politieke, economische en sociale praktijken die niet goed werken te verbeteren en zich aan te passen aan een steeds ouder wordende bevolking. De experts spreken ook over een groter groepsinitiatief om bij te dragen aan een betere toekomst als samenleving. De studie is vastgelegd in het boek “Over 15 jaar” (Dentro de 15 años), waarin de onderzoekers de onderwerpen van studie hebben opgesplitst in drie blokken: werk, demografie en welzijn.

Werk

De creatie van nieuwe banen en de verdwijning van andere banen zullen een nieuw paradigma creëren op dit gebied. Sommige experts waarschuwen dat 47% van de huidige banen in de toekomst zouden kunnen verdwijnen, maar de studie stelt dat de sleutel is om zich heruit te vinden met de opkomst van technologie en kunstmatige intelligentie. De toekomst van het bedrijfsleven zal ook veranderen: er zullen steeds minder ondernemers zijn die hun ideeën zullen verkopen aan bedrijven, die ook minder, groter en globaler zullen zijn.

Demografie

Dit blok is niet al te optimistisch. De Spaanse bevolking zal steeds ouder worden, dat is niets nieuws. De positieve kant is dat de levensverwachting en de kwaliteit ervan zullen toenemen. De experts hebben aangekondigd dat mensen in Spanje wel 120 jaar kunnen leven. Deze nieuwe realiteit stelt een uitdaging voor de samenleving die al tastbaar begint te worden: het herformuleren van het zorgsysteem en het inzetten voor telegeneeskunde.

Welzijn

De trend voor de komende jaren wijst op versterking van de verzorgingsstaat, maar de oriëntatie zal anders zijn. De studie laat zien dat het hoofdidee over 15 jaar zal zijn om beter te leven. Bovendien zal de manier van socialiseren waarschijnlijk worden herzien, niet alleen in Spanje, maar ook wereldwijd.

De Spaanse samenleving zal over 15 jaar veiligheid, respect tussen burgers en de zorg voor de natuur belangrijker vinden, aldus de coördinator van deze groep experts. “We zijn nog niet zo slecht bezig in Spanje, en het beste bewijs is dat maar weinig mensen hier weg willen”, heeft de coördinator verzekerd. De studie heeft de noodzaak herhaald om zich heruit te vinden en formules in het heden te implementeren die zullen werken in het nieuwe paradigma van de toekomst. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Ga naar de inhoud