Benzine en diesel vanaf vrijdag 1 april 0,20 euro per liter goedkoper in Spanje

Benzine en diesel vanaf vrijdag 1 april 0,20 euro per liter goedkoper in Spanje
Beeld: Canva

Benzine en diesel vanaf vrijdag 1 april 0,20 euro per liter goedkoper in Spanje

MADRID – Vanaf vrijdag 1 april tot en met 30 juni 2022 zullen de benzine- en dieselprijzen 0,20 euro per liter goedkoper zijn bij het afrekenen bij de kassa bij de tankstations. Het gaat om een directe korting op de literprijs van 0,20 euro verdeeld in 0,15 euro wat betaald wordt door de Spaanse regering en 0,05 euro wat betaald wordt door de tankstations en oliemaatschappijen. Vooral dat laatste heeft voor problemen gezorgd zoals we HIER beschrijven.

Maar hoe werkt het systeem in Spanje van de 0,20 euro bonus of korting per liter benzine, diesel, LPG of Adblue. De consument hoeft niets te doen, alleen tanken en afrekenen bij de kassa. Op het moment van betaling wordt de korting automatisch verrekend. Dat kan bij 50 liter benzine al snel 10 euro schelen en bij 60 liter 12 euro. In de drie maanden dat de kortingen gelden zou dat bij een gemiddelde familie 75 euro moeten schelen.

De 0,20 euro korting/bonus geldt voor iedereen die tankt, dus voor particulieren en bedrijven, vrachtwagenchauffeurs etc. De korting wordt rechtstreeks aan de consument uitbetaald, dus het is niet nodig om de bijbehorende terugbetaling later aan te vragen. Diverse tankstations en oliemaatschappijen geven daarnaast nog meer korting zoals we HIER beschrijven. De speciale korting geldt voor diesel (A en B), benzine, gas (CNG/LNG/LPG), bio-ethanol, biodiesel en het Adblue-additief. 

De speciale korting komt op een moment dat de brandstofprijzen na een kleine daling vorige week opnieuw gestegen zijn volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie. Daarbij valt ook op dat voor het eerst  de dieselprijs hoger is dan de benzineprijs, dat is nooit eerder gebeurd in Spanje. Wat betreft de benzineprijs is deze echter nog steeds 37,88% hoger dan vorig jaar en is dat 55,93% bij de dieselprijs. 

Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,818 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,837euro per liter. Met de directe korting zou een liter benzine dus 1,618 euro per liter kosten en een liter diesel 1,637 euro per liter.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.