Tankstations Spanje verhogen in aanloop naar 0,20 euro korting brandstofprijzen met 0,10 euro

Tankstations Spanje verhogen in aanloop naar 0,20 euro korting brandstofprijzen met 0,10 euro
Beeld: 123rf

Tankstations Spanje verhogen in aanloop naar 0,20 euro korting brandstofprijzen met 0,10 euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez op maandag aankondigde dat er een korting komt op alle brandstofprijzen van 0,20 euro, hebben veel tankstations besloten de brandstofprijzen met 0,10 euro te verhogen. De regering betaalt 0,15 euro terwijl de tankstations en oliemaatschappijen 0,05 euro moeten bijdragen. Maar veel tankstations zien dat niet zitten en zien deze maatregel als onhaalbaar. Andere tankstations geven extra kortingen zoals we HIER al beschreven.

De tankstations hebben het zwaar te verduren. Iedereen denkt natuurlijk dat vanwege de hoge brandstofprijzen de tankstations slapend rijk worden maar dat is niet altijd zo. Feit is dat de winstmarge op een liter brandstof erg klein is en elke kleine verandering kost tankstations meer geld dan het opbrengt. Nu de regering korting gaat geven van 0,20 euro op elke liter brandstof en de tankstations en oliemaatschappijen 0,05 euro voor rekening moeten nemen, hebben veel tankstations besloten hun prijzen te verhogen om geen verlies te lijden.

Het probleem is niet zo zeer de korting die per liter gegeven moet worden maar meer dat deze korting door de tankstations moet worden voorgeschoten. Bij sommige tankstations loopt dat al snel op naar 33.000 euro dat zij moeten voorschieten en pas 30 dagen later van de regering terugkrijgen. Van de 11.500 tankstations die Spanje heeft is 70% eigendom van het Midden- en kleinbedrijf (KMO’s of micro-KMO’s) en dat kan weer onderverdeeld worden in 70% of 3.800 zelfstandige ondernemers.

Eigenaren van tankstations kunnen weliswaar een voorschot aanvragen bij de Spaanse belastingdienst maar officieel staat dat nog niet vermeld op de website van de Agencia Tributaria. En dat houdt dus in dat sommige tankstations tot 33.000 euro per maand moeten voorschieten en dat is voor veel van hen financieel niet haalbaar. De prijsverhogingen zijn met name te merken bij de zogenaamde low cost tankstations omdat hun winstmarges vele malen kleiner zijn. Het zijn deze low cost tankstations die ook vragen om buiten deze nieuwe kortingsregel te vallen.

De regering heeft ondertussen aangekondigd dat ze de tankstations gaan controleren en er op toezien dat er geen misbruik gemaakt wordt van de brandstofprijzen door verhogingen om de effectiviteit van de 0,20 korting of bonus niet in te boeten.

Ga naar de inhoud