Diskjockeys worden vanaf nu gezien als artiesten in Spanje

Diskjockeys worden vanaf nu gezien als artiesten in Spanje
Beeld: via canva.com

Diskjockeys worden vanaf nu gezien als artiesten in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er is baanbrekend nieuws voor de DJ-branche: ze zullen voortaan onder de Spaanse arbeidswetgeving als artiesten worden erkend. Dit werd op woensdag medegedeeld door de Spaanse Associatie van DJ’s en Producers (AEDYP). De vereniging stelt dat dit de meest significante vooruitgang is die de branche ooit heeft gemaakt. Met deze aankondiging luidt er een nieuw tijdperk in voor de DJ-gemeenschap in Spanje.

De vernieuwde wetgeving neemt nu ook videojockeys en lightjockeys in acht (met andere woorden, degenen die de visuele verhalen van de sessies leiden) en houdt rekening met elementen zoals de werkuren en het combineren van werk met pensionering. Arbeidsrechtspecialisten zijn van mening dat dit misschien wel de meest geavanceerde wetgeving in de wereld is.

Maar wat houdt deze verandering van denkwijze in voor de disc-jockeys? In de eerste plaats is er geen onderscheiding meer tussen gast-dj’s en resident-dj’s, een onderscheid dat tot nu toe de resident-dj’s benadeelde, aangezien ze als zaalmedewerkers werden gezien. Vanaf dit moment zal er geen sprake meer zijn van deeltijdwerk in economische zin, en elke sessie zal gelden als een volledige werkdag. De sets van gast-dj’s kunnen maximaal drie uur duren, terwijl die van resident-dj’s tot vier uur kunnen duren, met een extra vergoeding van 50% wanneer deze tijd overschreden wordt.

Deze aanpassingen zullen een positief effect hebben op de pensioneringssituatie van DJ’s. Hoewel het niet duidelijk is aangegeven in de recente wetgeving, gepubliceerd in het BOE nummer 81 van 5 april, zou het de mogelijkheid kunnen bieden om professionele activiteiten te combineren met het genieten van een pensioen.

Ga naar de inhoud