Deze dorpen in Spanje betalen jou om daar te gaan wonen

Deze dorpen in Spanje betalen jou om daar te gaan wonen
Beeld: Canva

Deze dorpen in Spanje betalen jou om daar te gaan wonen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We weten inmiddels allemaal dat Spanje een groot probleem heeft met de leegloop op het platteland en dat er steeds meer dorpen bijkomen die bijna verlaten zijn. Daarom zijn er veel initiatieven zoals HolaPueblo waar we HIER recent over schreven om nieuwe bewoners aan te trekken. Maar er zijn ook gemeenten die direct de nieuwe bewoners betalen of subsidies geven om definitief in hun dorp te gaan wonen, zoals de dorpen in dit artikel.

In een tijd van van Digitale Nomads, op afstand werken en de zoektocht naar meer vrijheid in de natuur zijn er steeds meer personen die ervoor kiezen om in een dorp op het platteland te gaan wonen. Het probleem daarbij is echter vaak werk, huisvesting en toekomstmogelijkheden. 

Maar er zijn gemeenten die hun dorp ‘levend’ willen houden en er alles aan doen om nieuwe bewoners aan te trekken. Dat gebeurt onder andere door gratis woningen, gegarandeerd werk en zelfs rechtstreekse betalingen. In Spanje zijn nog niet veel dorpen die nieuwe bewoners betalen maar er zijn enkele voorbeelden. Daarbij is het wel belangrijk dat je de Spaanse taal beheerst en iets van de Spaanse cultuur begrijpt. In deze dorpen is de gemiddelde leeftijd van de bewoners hoog.

holapueblo
80 dorpen in Spanje zoeken nieuwe inwoners met huren vanaf 100 euro/maand
Via de derde editie van het project HolaPueblo zijn 80 plattelandsdorpen in 25 provincies in diverse regio’s op zoek naar nieuwe inwoners die een bedrijfje kunnen starten en goedkoop kunnen wonen.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Ponga (Asturië)

In dit dorp van ongeveer 575 inwoners doet men er alles aan om te overleven door onder andere nieuwe bewoners aan te trekken en over te halen om zich in Ponga te huisvesten. Stelletjes die zich definitief huisvesten in Ponga kunnen 3.000 euro ontvangen en nog eens 3.000 euro voor elk kind dat geboren wordt in het dorp.

Olmeda de la Cuesta (Cuenca)

In het dorp Olmeda de la Cuesta in de provincie Cuenca (Castilla-La Mancha) met slechts 20 bewoners krijg je niet meteen geld maar kun je voor 200 tot 3.000 euro een stuk grond kopen, er zijn er meerdere te koop. Je moet daarna wel binnen drie jaar een huis bouwen en daar definitief gaan wonen.

Griegos (Teruel)

In de provincie Teruel (Aragón) wil het dorp Griegos met nu slechts 130 bewoners ook graag meer inwoners erbij krijgen. Dit dorp in de Sierra de Albarracín ligt op 1.601 meter hoogte en staat bekend als op een na hoogst gelegen maar ook het koudste dorp van Spanje, dus je moet wel tegen de kou en hoogte kunnen. De gemeente biedt werk aan en drie maanden gratis huur waarna de huur 225 euro/maand wordt. Als je een schoolgaand kind hebt ontvang je 50 euro per kind.

youtube
Dorp in Teruel zoekt gezin met kinderen en biedt woning en werk
Het op een na hoogste dorp van Spanje is Griegos in de provincie Teruel (Aragón) waar de gemeente op zoek is naar een gezin met kinderen om de school open te houden en men een woning en werk aanbiedt.
icoon2022www.spanjevandaag.com

A Xesta (Pontevedra)

In Galicië in de provincie Pontevedra doet het dorp A Xesta met 50 bewoners er alles aan om te overleven. Als je in dit dorp gaat wonen kun je al een huis huren vanaf 100 euro per maand, dat zijn mooie prijzen.

Rubía (Ourense)

In de provincie Ourense in Galicië ligt het dorp Rubía waar vergeleken met de andere dorpen in deze lijst veel bewoners zijn met 1.400 personen. Toch doet de gemeente er alles aan om dat aantal niet te laten dalen en nieuwe bewoners die zich definitief in dit dorp vestigen kunnen tussen de 100 en 150 euro krijgen van de gemeente.

Herbers (Castellón)

In de Valencia regio in de provincie Castellón ligt het dorp Herbers met 53 bewoners dat recent bekend heeft gemaakt dat er 20 banen gecreëerd worden door middel van het Proyecto Espígol. Volgens de burgemeester gaat het om hoogwaardige werkgelegenheid dat te maken heeft met beroepsopleiding en cultuurbevordering met goede arbeidsvoorwaarden.

Arcusa (Huesca)

Het dorp Arcusa in de provincie Huesca (Aragón) ligt dicht tegen de Pyreneeën en bij de Sierra de Guara en hoort bij de gemeente Ainsa. In dit dorp zoekt men nieuwe bewoners met schoolgaande kinderen die zich daar definitief willen vestigen. De nieuwe bewoners krijgen speciale subsidies voor de huisvesting, al is niet bekend om welke bedragen het gaat. Zie HIER op Facebook.

Ga naar de inhoud