Met de nachttrein van Parijs naar de grens in het noorden van Spanje is nu mogelijk

Met de nachttrein van Parijs naar de grens in het noorden van Spanje is nu mogelijk
Beeld: 123rf

Met de nachttrein van Parijs naar de grens in het noorden van Spanje is nu mogelijk

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 2 juli en voorlopig tot en met 28 augustus is het mogelijk om vanuit Parijs met een nachttrein tot aan Hendaye te reizen. Hendaye ligt in Frankrijk maar pal aan de grens met Irun, Hondarribia en San Sebastian in Spaans-Baskenland, in het noorden van Spanje dus. De trein vertrekt in Parijs Austerlitz en gaat via Tarbes, Lourdes, Pau, Orthez, Dax, Bayonne en Biarritz naar Hendaye.

Terwijl de Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper recent bekend maakte vanaf december 2023 van Amsterdam via Brussel naar Barcelona te willen rijden met een nachttrein, zijn er nu al twee alternatieven. Helaas moet je daarvoor wel eerst naar Parijs reizen vanuit Nederland of België. 

De eerste mogelijkheid zoals we HIER al beschreven vertrekt om 21.45 uur vanaf Paris Austerlitz naar Toulouse met aankomst om 6.42 uur. Daar moet je dan overstappen op de TGV naar Narbonne met aankomst om 9.57 uur. Van daaruit kun je dan verder reizen naar Barcelona.

treinreizen
Alles over met de trein naar Spanje reizen: van Amsterdam/Brussel naar Barcelona
De meeste reizigers zullen met het vliegtuig naar Spanje gaan of met de eigen auto/Kampeerauto over de weg naar Spanje rijden maar wist je dat je ook met de trein kunt reizen? We hebben het uitgezocht!
icoon2022www.spanjevandaag.com

Vanaf 2 juli tot en met 28 augustus komt daar nog een alternatief bij, de ‘Le Pyrénéen’ nachttrein die ook vanuit Paris Austerlitz met 9 stops naar diverse plaatsen vlakbij de Spaanse grens rijdt. Daarbij gaat het echter wel om de andere kant van Spanje, richting Aragón, Navarra en Baskenland in Noord-Spanje.

Deze trein van SNCF vertrekt om 21.14 uur bij Paris Austerlitz elke dag van de week en komt om 8.06 uur aan in het Franse Pau om daarna door te rijden tot het Franse Hendaye waar de trein om 11.05 uur aankomt. Daarvandaan kun je dan makkelijk de grens oversteken naar Irun, Hondarribia of San Sebastian in Spaans-Baskenland. (LET OP: De vertrek- en aankomsttijden kunnen verschillen, in juli staat er 21.14 uur en in augustus staat er 21.41 uur vertrek). Zoek HIER naar de juiste tijden.

Deze reis wordt uitgevoerd door Intercités Lignes de nuit en heeft een reistijd van 13 uur en 51 minuten of afhankelijk van de tijd van het jaar 12 uur en 59 minuten. Ook de prijzen zijn verschillend. Op 1 augustus staat er nu een prijs van 88 (zitplaats) of 130 (slaapplaats) euro voor een enkele reis in tweede klasse en 156 (slaapplaats) of 198 (slaapplaats premiere) euro voor de eerste klasse.

De ‘Le Pyrénéen’ is op 12 december 2012 in het leven geroepen als verbinding tussen Parijs en bedevaartplaats Lourdes. Deze nachttrein verbinding is via Toulouse ook verbonden met Latour-de-Carol en Port-Bou (Catalaanse grens). Vijf jaar geleden in 2017 had deze verbinding nog de naam ‘La Palombe Bleue’ toen de verbinding vanuit Hendaye via Bordeaux naar Parijs ging.

Ondertussen is de politieke molen aan het werken om het Franse Pau via Bedous met het Spaanse Canfranc te verbinden om zo nieuw leven in deze historische treinverbinding tussen beide landen nieuw leven in te roepen. Vanuit Spanje en de regio Aragón is er veel bereidheid om deze verbinding te herstellen voor personen- en vrachtvervoer maar aan de Franse kant is men nu nog terughoudend.

slaaptrein
Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij wil een nachttrein van Amsterdam naar Barcelona
De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper wil vanaf 10 december 2023 drie keer per week nachttreinen aanbieden tussen Amsterdam en Barcelona.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud