Search
menu
Search

Deze huisdieren zijn met de nieuwe dierenwelzijnswet verboden in Spanje

Deze huisdieren zijn met de nieuwe dierenwelzijnswet verboden in Spanje
Beeld: via canva.com

Deze huisdieren zijn met de nieuwe dierenwelzijnswet verboden in Spanje

De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet treedt op 29 september 2023 in werking. Deze wet beschermt de rechten en het welzijn van dieren. Een van de belangrijkste vragen die de wet oproept is of bepaalde dieren als huisdier mogen worden gehouden. Welke soorten dieren zijn geschikt als huisdier? Welke zijn verboden?

De wet bepaalt dat het vanaf de inwerkingtreding van de wet tot de publicatie van een positieve lijst van huisdieren verboden is om dieren als huisdier te houden die tot een van de volgende soorten behoren:

 • Geleedpotigen, vissen en amfibieën waarvan de beet of gif een ernstig risico kan vormen voor de fysieke integriteit of gezondheid van mensen en dieren.
 • Giftige reptielen en alle soorten reptielen die in volwassen staat meer dan 2 kilo wegen, met uitzondering van schildpadden.
 • Alle primaten.
 • Wilde zoogdieren die in volwassen staat meer dan 5 kilo wegen.
 • Soorten die zijn opgenomen in andere wetgeving op nationaal of Europees niveau die de houderschap in gevangenschap verbiedt.

De dierenwelzijnswet heeft dus tot doel een positieve lijst op te stellen, vergelijkbaar met die van andere Europese landen, om de invoer en uitvoer van huisdieren te reguleren. Daarnaast moet de lijst een overzicht geven van huisdieren die mogen worden gehouden en verhandeld op basis van factoren als volksgezondheid, openbare veiligheid en milieu.

De wet definieert de volgende soorten als huisdieren:

 • Honden, katten en fretten.
 • Huisdieren die worden opgenomen in de lijst die zal worden opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Agenda 2030.
 • Productiedieren die als huisdier worden ingeschreven op verzoek van de eigenaar.
 • Roofvogels.
 • Aquarium dieren die niet worden opgenomen in de lijst van invasieve exotische soorten of beschermde wilde soorten.
 • Wilde dieren die worden opgenomen in de positieve lijst die door het ministerie zal worden goedgekeurd.
katten
De nieuwe dierenwelzijnswet en veranderingen voor katten in Spanje
Vanaf 29 september heeft Spanje een nieuwe dierenwelzijnswet met daarin veel veranderingen voor het welzijn van honden, maar wat gaat er allemaal veranderen …
icoon2022www.spanjevandaag.com
cursus honden
Hondeneigenaren in Spanje moeten verplichte cursus doen
Vanaf eind september 2023 moeten alle toekomstige en huidige hondeneigenaren in Spanje in het kader van de nieuwe Dierenwelzijnswet een verplichte cursus do …
icoon2022www.spanjevandaag.com
hondenverzekering
Hondenbezitters in Spanje moeten vanaf september verplicht een verzekering hebben
Eind september treedt de nieuwe Wet op het Dierenwelzijn of de Dierenwelzijnswet in werking in Spanje en moeten alle huishoudens waar een hond leeft verplic …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud