Was de dodelijke aanrijding in Murcia een terroristische aanslag van een eenling?

Was de dodelijke aanrijding in Murcia een terroristische aanslag van een eenling?
Beeld: Twitter

Was de dodelijke aanrijding in Murcia een terroristische aanslag van een eenling?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Op 17 september reed een gewonde man met volle snelheid in op een terras in Torre Pacheco in de Murcia regio. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, een man die op het terras zat en de Marokkaanse automobilist zelf die al gewond was na een messteek. De eerste hypothese was een ongeluk nadat de man zijn bewustzijn verloor omdat hij al hevig bloedend achter het stuur zat. Maar nu onderzoekt de politie of wellicht een terroristisch motief de reden was van deze dodelijke aanrijding.

De politie onderzoekt op dit moment of de fatale aanrijding op een terras in Torre Pacheco op 17 september een ongeluk was of een geplande terroristische aanslag van een jihadistische eenling (lobo solidario). Er zijn twee mogelijkheden volgens deze krant: of het gaat om een solo actie van een eenling die een terroristische aanslag wilde plegen of het gaat om een geplande aanslag door een terroristencel.Vooralsnog gaat de politie uit van een ongeluk of een actie van een eenling maar niets wordt uitgesloten.

Feit is dat de politie weet dat de vermeende terrorist Abdellah Gmara verschillende keren gezien is in de buurt van het getroffen restaurant in Torre Pacheco voordat hij met zijn auto inreed op het terras en daarbij na afloop niet alleen zelf overleed maar ter plaatse ook een aanwezige klant overleed. 

Gmara was voor het ongeluk/aanrijding/aanslag naar een mezquita geweest om gedurende lange tijd te bidden. Ook werden in de auto van de vermeende terrorist handgeschreven briefjes gevonden die zouden bewijzen dat het om een terroristische daad ging. Verder zijn er getuigen die gezien hebben dat Abdellah Gmara in zijn auto vlak na het ongeval het ‘Tawhid’ gebaar maakte met zijn wijsvinger. Het is een gebaar van veel jihadisten van de Islamitische Staat om de uniciteit van God te symboliseren.

Terwijl dit allemaal onderzocht wordt om een eventuele bevestiging van een terroristische daad te kunnen krijgen, onderzoekt men ook hoe het kan dat de man al was neergestoken en gewond achter het stuur zat. De verwonding kan door een derde persoon veroorzaakt zijn maar de man kan ook zichzelf gestoken hebben waarbij die laatste mogelijkheid steeds meer vorm begint aan te nemen. Verder onderzoekt men de sociale media op zoek naar banden met de Islamitische Staat en jihadistisch terrorisme.

Ga naar de inhoud