Spanje heeft genoeg gas in opslag voor 40 dagen

Spanje heeft genoeg gas in opslag voor 40 dagen
Beeld: Freepìk

Spanje heeft genoeg gas in opslag voor 40 dagen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 31 oktober heeft Algerije vanwege een diplomatieke ruzie met buurland Marokko de 1.400 km lange Maghreb-Europa-gaspijpleiding gesloten. Dat is slecht nieuws voor Spanje want het gas uit deze pijpleiding had het Spaanse vasteland als eindbestemming, maar geen paniek. 

Volgens de Spaanse regering hoeft men zich in Spanje geen zorgen te maken want na een hernieuwde overeenkomst is de gastoevoer vanuit Algerije naar Spanje gegarandeerd via de 750 km lange Medgaz-gaspijpleiding en schepen die vloeibaar gas naar Spaanse havens brengen. Daarnaast heeft Spanje een grote gasopslag.

De wereld of in ieder geval Europa is in rep en roer vanwege de stijgende elektriciteitsprijzen, de hoge gasprijzen en de dreigende stroomuitval of blackout waar men veel over schrijft. Maar volgens de Spaanse regering hoeft men zich in Spanje in ieder geval om de energievoorziening geen zorgen te maken want de elektriciteit komt in Spanje niet uit Noord-Europa en de gastoevoer is gegarandeerd met Algerije.

Verder heeft Spanje op zondag aangegeven dat het land voor tenminste 40 dagen aan gas opgeslagen heeft. Er wordt begin november gesproken over 65% opgeslagen vloeibaar gas of ‘gas natural licuado (GNL)’ in hervergassingsinstallaties: 18,8 TWh vergeleken met 11,4 TWh in oktober 2020. Wat betreft ondergrondse opslag heeft Spanje 82% van haar capaciteit met 28,3 TWh van opgeslagen aardgas.

Verder heeft Spanje voor de maand november 100% van de aangeboden capaciteit gas gecontracteerd en is nu al 95% van de capaciteit voor december vastgelegd. Wat betreft de slots voor het lossen van schepen met vloeibaar gas in de Spaanse havens voor de winter, die loopt van november tot maart, zijn er al 136 slots toegekend. Afgelopen winter zijn er 86 schepen gelost bij de Spaanse havens.

Ga naar de inhoud