skip to Main Content
Waarom nu investeren in vastgoed in Spanje?
123rf

Waarom nu investeren in vastgoed in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Als u spaargeld heeft, weet u dat het momenteel weinig nut heeft om het op een spaarrekening te zetten. In de meeste landen is het nauwelijks nog mogelijk meer dan 1% of zelfs 0,5% rente te krijgen en meestal betaalt u daar dan ook nog vermogensbelasting of inkomstenbelasting over. Mede door de inflatie wordt uw geld op een spaarrekening dus eigenlijk alleen maar minder waard. Maar er is ook een veel zonniger alternatief: investeer in een woning in Spanje!

Maar waarom juist nu investeren in vastgoed in Spanje? De specialisten van Rayos de Sol, makelaars aan de Costa Blanca en Costa Cálida, geven de lezers graag enkele redenen om te investeren in vastgoed in Spanje. Voor meer tips en informatie kun je ook altijd het gratis E-book van Rayos de Sol downloaden, dan kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Wonen in je eigen geld

Droomt u er ook wel eens van, wakker te worden in uw eigen huis aan de Spaanse Costa Calida of de Costa Blanca? Waar de zon bijna altijd schijnt en het heerlijk vertoeven is.

Stelt u zich eens voor; ontbijten in uw tuin in de Spaanse zon, dicht bij de zee. Daarna heerlijk een ochtendwandeling maken langs het strand, een kop koffie drinken aan de boulevard om vervolgens te genieten van een maaltijd in één van de vele typisch Spaanse restaurants.

Stijgend aantal woningverkopen

De Spaanse woningmarkt is door een diep dal gegaan, maar stijgt de laatste jaren snel. Zo zijn volgens het Instituto Nacional de Estadística (het Nationale Instituut voor Statistiek van het Ministerie van Ontwikkeling) in 2018 alleen al in de regio Valencia 78.800 huizen (+14,7%) verkocht waarvan een groot deel in de provincie Alicante. In de regio Murcia steeg het aantal verkopen naar 16.387 huizen (+24,3%).

Door de toenemende vraag stijgen de prijzen van woningen inmiddels voor het vierde jaar op rij. Nu instappen en investeren in vastgoed in Spanje kan dus bijzonder lucratief zijn aangezien ook voor de komende jaren een verder stijgend rendement wordt verwacht.

Profiteer nu nog van lage hypotheekrente

Een tweede reden waarom vastgoed in Spanje steeds populairder wordt, is de aanhoudend lage hypotheekrente. Deze wordt door de centrale banken bewust laag gehouden en de verwachting is dan ook dat de hypotheekrente voorlopig niet snel zal stijgen.

De Spaanse banken zijn steeds minder terughoudend met het verstrekken van hypotheken voor een deel van de aankoopsom. Hierdoor kunt u op dit moment een woning in Spanje nog tegen een vaste lage rente financieren waardoor de maandlasten laag zijn. Het financieren van vastgoed in Spanje wordt daarmee extra aantrekkelijk. Ook dit creëert extra vraag en daarmee stijgende prijzen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Een hypotheek in Spanje – waar moet u op letten[/su_note]

Woning verhuren

Als u investeert in vastgoed in Spanje, investeert u in een woning waarin u zelf vakantie kunt vieren, maar u kunt er ook een inkomen mee genereren. Via vakantieverhuur websites als Airbnb en HomeAway kunt u uw woning verhuren aan toeristen. Zo kunt u uw jaarlijks terugkerende kosten voor bijvoorbeeld onroerend goed belasting en onderhoud terugverdienen en wellicht zelfs (flinke) winst maken.

Over het algemeen kunnen makelaars in de buurt de woningeigenaren in contact brengen met ‘property management’ bedrijven die de volledige afhandeling van reserveringen, de schoonmaak en het ontvangen van gasten voor u kunnen regelen. Zo heeft u nergens omkijken naar en profiteert u van financieel voordeel, nu door verhuur en in de toekomst door een eventuele verkoop van uw Spaanse woning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over investeren in Spaans vastgoed? Rayos de Sol is specialist in de aan- en verkoop van woningen aan de Costa Blanca en de Costa Cálida. Klik hier voor de contactgegevens en hier voor meer informatie over de dienstverlening.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Gohh want een comotoe allemaal. Je moet even door de roze wolk heenlezen.
  Ik deel de mening van investeren in spaans onroerend goed gunstig kan zijn. Ik heb zelf 3 huizen in Valencia gekocht tussen 2013 en 2016. “De Spaanse woningmarkt is door een diep dal gegaan, maar stijgt de laatste jaren snel”
  Hier zit het punt: kijk goed uit waar je op instapt, want de prijzen zijn (flink) aan het stijgen. Dus betaal niet teveel. En dat zul je zelf moeten bepalen door de lokale markt “te lezen”. Ik zou nu in Valencia niet kopen daar gaat het te hard omhoog, bublle achtig. Toch zijn er nog steeds gunstige plekken, maar het maakt wel verschil als je ook echt een HART voor Spanje hebt. Alleen instappen voor rendement is te smal. Stap in omdat je graag in Spanje bent en waar je een goed gevoel bij hebt. Zo heb ik deze week In Alzira (2e stad in Communidad Valenciana) gekocht ! een mooi appartement op 1 minuut van Plza mayor voor een hele scherpe prijs !! En ik ben blij verrast door Alzira.
  Dus mijn advies: koop met eigen geld (voor een hypotheek vragen ze het hemd van je lijf en moet je voor 50% financiering ALLES overleggen, laten vertalen naar ES etc) koop dus scherp in, onderhandel !! en liefst opknappertjes maar daar houden de spanjaarden zelf niet zo van. Locatie is ALLES dus koop op goede plek.
  Mijn appartement: 123m2 alles exterieur. op goede plek voor rel lage prijs !!
  neem je tijd en makelaars hebben zo hun eigen belangen dus oordeel scherp !
  Ik zou een goede makelaar in deze regio (want ervaringsdeskundige)
  en beetje lef helpt ook, spreekt de taal (enigzins) ! Saludo Cordial Hans

 2. Als je graag in Spanje verblijft, is kopen zeker goed, je hebt je eigen stek, niemand kan je wat maken, en ja, geloof die makelaars maar niet, de echte verkoopprijzen liggen veel lager dan in advertenties. Er staat meer dan genoeg te koop. Maar om te gaan verdienen met verhuur, moeilijk, tenzij je aan familie, vrienden, enz. kan verhuren. Maar je kan ook voor lange termijn huren, liefste rechtstreeks van de eigenaar. Dit spaart kosten, is vaak goedkoper, en je hebt geen last van al die Spaanse onkosten. Je zal wel de eigenaar moeten overtuigen dat je de huur stipt zal betalen, als buitenlander. Want als je dat niet doet, en je blijft er wonen, heeft die grote problemen. Mijn raad als je er permanent wil wonen; Huur iets in je favoriete streek, en kijk dan rond om eventueel iets te kopen. Je hebt rustig de tijd, je kan overal een bod doen, enz. En die huurprijs van een jaar gaat dan niets terzake doen, integendeel.

 3. Er zijn verschillende redenen om GEEN vastgoed in Spanje te kopen.
  1/ De overdracht belasting is hoog
  2/ Als koper moet je ook een deel van de makelaarskosten betalen
  3/ Als koper moet je notariskosten betaqlen
  4/ Mocht je later willen verkopen en mocht de prijs zijn gestegen moet je
  erover belasting betalen.
  5/ Omdat men vaak onder 5 uit kan komen moet daar over een voorschot
  aan de staat Spanje betalen.
  6/ De verhuur aan vakantiegangers is minimaal. vaak zelfs ontoereikend
  om het onderhoud en de belastingen te betalen
  7/ En heb je dit allemaal ervaren dan kan je je huis niet verkopen voor
  een redelijke prijs. Er staan miljoenen huizen te koop en men blijft
  bouwen.
  8/ De bouw van Spaanse huizen is van een slechte kwaliteit, maw veel
  huize verouderen snel.
  9/ Het atrikel van deze krant is zeer te betreuren. Valse voorlichting zou
  strafbaar moeten zijn.
  10/ Keer op keer blerren sommige makelaars dat de verkoop van huizen
  toeneemt, Valse voorlichting

  1. Mijn advies: Huur een huis long term, en kom hiet wonen zoals ik of huur het met vrienden Men vraagt nog al eens een ferme huur, maar als je de helft bied dan heb je het. Mijn advies is om hier te komen wonen zoals ik of om een huis te huren met vrienden om er de vakantie door te brengen.

 4. Als 25 jaar makelaar aan de Costa del Sol en ik heb niet 1 waar woord in dit artikel gelezen. Fabeltjeskrant lektuur geschreven door een gigantisch stuk onbenul die uitsluitend commerciele belangen heeft en 100% naast de waarheid zit. Onroerend goed aankopen aan de Spaanse Costas is nog steeds een zeer aantrekkelijke belegging, maar voor commerciele verhuur voorlopig even vergeten. De regelgeving is zo strak geworden dat er weinig winst te behalen valt. Maar wel volop woonplezier voor eigen gebruik.

  1. Ik ben het volkomen met je eens.
   Overigens dacht ik altijd dat dit een nieuwssite was en geen commerciele site,
   maar na het lezen van dit artikel krijg ik toch wel mijn twijfels.
   Overigens moet er ook bij vermeld worden dat hypotheken in Spanje op 75 jarige leeftijd volledig afgelost dienen te zijn.

 5. De redactie zou beter die leugens niet op hun site zetten want daar is er nu niks van juist . De mensen kunnen juist een blauwtje oplopen, bedrogen worden en veeeeeel geld verliezen.

  1. Helemaal mee eens Marc. Ik ben al 25 jaar makelaar aan de Costa del Sol, maar dit artikel is één grote leugen en misleiding. Jammer dat de redactie zich heeft laten verleiden en zich voor het karretje van auteur heeft laten spannen. Schaamteloos.

   1. Leendert, zeker schaamteloos en zelfs alles behalve want goed gelovige mensen zullen de dupe zijn .

 6. wat is dit nu Spanje Vandaag? Gewoon een commercial onder het mom van informatief artikel.
  Slechte beurt en behoorlijk onserieus vind ik.

  1. inderdaad.. ook ik schrik van deze duidelijke “infomercial”. Had Spanje Vandaag tot nu toe altijd redelijk neutraal en informatief gevonden.
   Ook ik heb al enkele jaren een makelaarskantoor in Spanje en kan dit artikel zo echt niet laten staan. Het maakt nogal wat uit waar je precies koopt, voor welke prijs je koopt, wat je precies koopt, om te weten of het om een courant object gaat en ervan uit mag gaan dat je de investering met de inderdaad nogal hoge aankoopkosten van rond 15% als heerlijke luxe moet zien, en waarschijnlijk verlies draait, of dat er redelijke kansen zijn er geld mee te verdienen.
   Vakantieverhuur is een heel apart verhaal: je hebt in de meeste regios speciale licenties nodig, inkomsten vallen onder redelijk ongustige belastingtarieven etc.

 7. Dit is een platte commerce artikel, reeds 15% minder boekingen van engelsen voor zomer 2019 uit schrik voor effect Brexit, er staan nog massa’s te koop en te huur… ik zou voorlopig afwachten er zou wel eens een ferme prijsdaling kunnen aankomen wegens overaanbod…

  1. Dit is een platte commerce artikel, reeds 15% minder boekingen van engelsen voor zomer 2019 uit schrik voor effect Brexit, er staan nog massa’s te koop en te huur… ik zou voorlopig afwachten er zou wel eens een ferme prijsdaling kunnen aankomen wegens overaanbod…

 8. Tot de volgende vastgoedcrash, die geen jaren meer op zich zal laten wachten. Zelfs 12 jaar nadat de financiele crisis begon verkopen er nog massaal veel Engelsen en andere nationaliteiten met zwaar verlies, want behalve de veel te dure nieuwbouwwoningen is de markt voor bestaande woningen nooit hersteld. Hoezo een goede investering….

 9. Sinds vorig jaar is er in België iets veranderd. Of je je buitenlandse eigendom nu verhuurd of niet: de hypothetische huurwaarde wordt bij je netto inkopen bijgeteld. Dwz: je wordt er niet op “belast” maar ze wordt er bijgeteld om je tarief/schaal/klasse te bepalen. Hierdoor kom ik in een hoger tarief terecht met als gevolg ong. 500€ meer te betalen. Dit is correct (indien iemand hier het weer eens beter zou weten!). Ik heb dit uit eerste hand nl van de Belgische belastingdienst zelf op papier en émail (jawel: als er geld te rapen valt nemen ze wel degelijk de moeite om je asap te mailen)! …en dan moet in mijn geval Spanje ook nog eens zijn deel vd koek hebben. Gevolg: je gaat niet meer verhuren want het loont niet meer aangezien je de huurprijs moet gaan optrekken en dan betaal je wéér meer + huurders haken ook af. Goed bezig Spanje én België.

  1. Op termijn gaan veel Belgen terug afhaken, of tenminste diegenen die denken goede investeringen te doen.

 10. “maar u kunt er ook een inkomen mee genereren. Via vakantieverhuur websites als Airbnb en HomeAway kunt u uw woning verhuren aan toeristen.”
  Laat u niet gek maken, niets is minder waar met alle verscherpte maatregeltjes is dit NIET mogelijk

  1. Ik neem aan dat we hier naar een gesponsord stukje kijken of aan het lezen zijn?
   Maar ikke heeft wel een punt heh, het artikel loopt een beetje achter de huidige praktijk aan.

   Echter, als de woningen worden onder gebracht bij reeds erkende bedrijven die voldoen aan alle voorwaarden, dan nog steeds kan met gewoon voor korte en lange termijn verhuren.
   Ook particulieren kunnen gewoon hun woning nog verhuren aan andere particulieren hoor ¨ikke¨ mits je aan de regelgeving voldoet en netjes de inkomsten opgeeft en de belastingen erover betaald.
   Uiteindelijk kan je met onroerend goed nog altijd makkelijk aan een 8% per jaar komen of meer, als je het goed aanpakt.
   Dus ik ben het deels met ¨ikke¨ eens maar het is daarnaast nog gewoon zo, dat onroerend goed al tijden lang de meest stabiele investeringen geeft.
   Echter bij alles moet je meegaan met de regelgeving en daaraan voldoen en zorgen dat je aan de juiste kant van de wet blijft, dan is er niets aan het handje.

   1. Juan, moet je eens in de Extremadura zegge, toerisme sluit alles en wij wachten al 4jr!!! op een nummertje van hun

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken