Spanje wil de prijs van de tabak verhogen om roken uit te roeien

Spanje wil de prijs van de tabak verhogen om roken uit te roeien
Beeld: via canva.com

Spanje wil de prijs van de tabak verhogen om roken uit te roeien

Net als in vele landen woedt in Spanje de strijd tegen het roken. Roken is te slecht voor de gezondheid en kost de maatschappij te veel geld. De Spaanse overheid wil de tabak duurder maken, roken op terrassen verbieden en het gebruik van vapers aan banden leggen.

Spanje is één van de goedkoopste landen als het om de verkoop van tabak gaat. In het Verenigd Koninkrijk ging in november de prijs van sigaretten nog omhoog tot € 23 per pakje. Ongeveer € 1 per sigaret is dat. Bij de Franse Noorderburen gaat het dan weer om € 10 voor een pakje. Ook daar zit de volgende prijsstijging al in de pijplijn. 

In Spanje daarentegen betaal je voor een pakje gemiddeld slechts € 4,50. Zo weinig dat er zelfs toeristen speciaal naar Spanje om tabak komen. De Spaanse overheid wil nu meer taksen gaan heffen op die tabak om de prijs kunstmatig de hoogte in te duwen.

De Minister van gezondheid, Mónica García, stelde deze week nog het anti-tabakplan voor. Er moet wel nog onderhandeld worden met de Spaanse belastingdienst om te zien of de verhoging kan worden waargemaakt. 

Volgens experts is een prijsstijging alvast één van de effectieve maatregelen om het roken te ontmoedigen.  Het ministerie van gezondheid verbood onlangs ook tabak met smaakjes, het werkt ook aan een regulering voor vapers en wil de hoeveelheid rookvrije openbare plaatsen nog zien toenemen. 

In Spanje rookt nog steeds 23% van de bevolking boven de 15 jaar dagelijks. 2,4 % rookt occasioneel. 49% zegt nooit te hebben gerookt. Op vlak van dagelijkse rokers gaat het om 27,6% van de mannen en 18,6% van de vrouwen.

tabaksverhitters
Spanje neemt strenge maatregelen tegen ‘verhitte tabaksproducten’
De maatregelen van de Spaanse regering om verhitte tabaksproducten met aroma’s te verbieden zijn een belangrijke stap in de strijd tegen het roken en zullen voor een afname van het aantal jonge rokers in Spanje zorgen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud