Verwarring over kampeerauto’s en de 4250 kg Europese rijbewijsrichtlijn

Verwarring over kampeerauto’s en de 4250 kg Europese rijbewijsrichtlijn
Beeld: via canva.com

Verwarring over kampeerauto’s en de 4250 kg Europese rijbewijsrichtlijn

In Spanje geldt sinds 2019 voor houders van een B-rijbewijs dat de toegestane maximummassa is verhoogd van 3.500 naar 4.250 kg. Daar is ook recent over gestemd in het Europees Parlement en het lijkt erop dat de 4.250 kg binnenkort voor alle EU-rijbewijs-B-houders gaat gelden. Maar wat betekent dat voor kampeerauto-rijders, geldt dat ook voor hen of niet?

Op veel websites voor kampeerauto-eigenaren wordt feest gevierd omdat de EU heeft besloten binnenkort de toegestane maximummassa voor B-rijbewijzen verhoogd wordt van 3.500 maar 4.250 kg. Dat zou op papier betekenen dat iedereen met een normaal rijbewijs ook zwaardere kampeerauto’s zou mogen besturen. Dat is dan ook veel te lezen op diverse websites in Spanje en in andere landen. Maar klopt dat wel?

Feit is dat er verwarring is omtrent deze Europese maatregel want niet iedereen kan zomaar een voertuig dat tot 4.250 kilo weegt besturen. Zoals de ANWB in Nederland duidelijk vermeld: “Voorstel is dat de gewichtslimiet voor het B-rijbewijs wordt verhoogd van 3.500 naar 4.250 kg, mits dit nodig is voor de aandrijving van het voertuig”.

Net zoals in Spanje in 2019, wordt de toegestane maximummassa verhoogd naar 4.250 kg, maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijk (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden (zoals o.a. zware elektrische bestelbussen). Deze wijziging geldt dus in praktisch alle gevallen niet voor kampeerauto’s en personenwagens die caravans trekken, aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

Er is op internet dus verwarring ontstaan vanwege de geplande verruiming in de Europese Unie, want deze geldt namelijk alleen voor voertuigen die als gevolg van een zwaar accupakket een hogere toegestane maximummassa hebben dan 3.500 kg, met een maximum van 4.250 kg. Het laadvermogen van het voertuig mag hierdoor niet toenemen. 

Volgens een publicatie van de Europese Unie is het doel van deze verruiming het bevorderen van het gebruik van voertuigen die door alternatieve brandstoffen worden aangedreven, ofwel het leveren van een bijdrage aan de reductie van broeikasgasemissies.

Huidige situatie

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kg) achter de auto mag men maximaal 4.250 kg rijden. Dat zal dus in de toekomst voor bepaalde voertuigen deels gaan veranderen.

Om op dit moment met een kampeerauto te mogen rijden in Spanje heeft men het rijbewijs B nodig (max. 3.500 kg en max. 8 personen). Is de maximaal toegestane massa van de kampeerauto meer dan 3.500 kg en tot maximaal 7.500 kg, dan dient men een rijbewijs C1 te hebben. Is een camper zwaarder dan 7.500 kg, dan dient men een rijbewijs C te hebben. De rijbewijzen C en C1 worden ook wel vrachtwagenrijbewijzen genoemd.

Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Kampeerauto’s waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (jezelf niet meegerekend) mag je alleen rijden als je een busrijbewijs (D of D1) hebt. Er is dan geen sprake van een maximaal toegestane massa van de kampeerauto.

Ga naar de inhoud