Van Uber en Cabify naar BlaBlaCar en nu ook Yayocar in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Van Uber en Cabify naar BlaBlaCar en nu ook Yayocar in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wellicht heb je wel eens gehoord van de Uber en Cabify alternatieve taxi service die wereldwijd te boeken is en ook op veel plaatsen in Spanje. Bij Uber en Cabify gaat het in principe om een autohuur met chauffeur, de zogenaamde VTC waarmee nogal wat problemen zijn in Spanje. Dan heb je ook nog de carsharing service van BlaBlaCar waar nu een nieuwe dienst bij is gekomen, speciaal voor ouderen.

Volgens de meest recente gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) zijn er in Spanje ongeveer 4,7 miljoen personen die alleen leven waarvan 41,8% ouder is dan 65 jaar. Eenzaamheid (soledad) is een groot probleem in Spanje waarbij dit met name bij ouderen soms een reden is voor zelfdoding, zoals we hier al eens omschreven.

Om tegen de eenzaamheid te vechten heeft men nu een alternatief voor de populaire BlaBlaCar dienst opgericht genaamd YayoCar. Yayo betekent opa in het Spaans en daar is deze dienst dan ook voor bedoeld, voor de ouderen van dagen als alternatief voor de ambulances, bussen en taxi’s.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Het fenomeen BlaBlaCar en carsharing in Spanje[/su_note]

Het gaat in dit geval, net zoals bij BlaBlaCar, om een smartphone app die binnenkort gelanceerd moet worden in de respectievelijk app winkels. YayoCar is bedacht door twee 21-jarige studenten uit Extremadura waarbij het idee is dat ouderen de eigen auto delen om andere ouderen rond te rijden.

Naast dat de ouderen zo een alternatieve en meer persoonlijke manier van reizen hebben, is het ook een perfecte manier om ouderen bij elkaar te brengen zodat er wellicht minder eenzaamheid is, met name in de rurale / landelijke gebieden in Spanje.

De bedenkers van YayoCar hebben voorlopig 1.000 euro aan prijzengeld gekregen tijdens het HackForGood Cáceres 2019 evenement.

Ga naar de inhoud