Buitenlandse kopers overspoelen de woningmarkt in Alicante

Buitenlandse kopers overspoelen de woningmarkt in Alicante
Beeld: via canva.com

Buitenlandse kopers overspoelen de woningmarkt in Alicante

De interesse van buitenlandse huizenkopers in de provincie Alicante is al lange tijd aanwezig, maar de afgelopen jaren is deze interesse sterk toegenomen. Meer dan 44% van alle vastgoedtransacties tegen het einde van 2023 vond plaats door buitenlanders, volgens gegevens van de Registradores de la Propiedad. Dit percentage is het hoogste in tien jaar en ligt ver boven het nationale gemiddelde van 15% buitenlandse kopers.

Alicante overtreft andere populaire zon- en strandbestemmingen zoals de Balearen (35%), Málaga (34%), Santa Cruz de Tenerife (33%), Girona (28%), Murcia (27%), Almería (21%) en Las Palmas (20%) als het gaat om het aantal transacties door buitenlandse kopers. Deze cijfers tonen aan dat de liefde van buitenlanders voor Alicante blijft groeien en dat de provincie een aantrekkelijke bestemming blijft voor internationale vastgoedinvesteringen.

Buitenlanders tonen steeds meer interesse in het vestigen van een tweede verblijfplaats in de provincie Alicante. Ze worden aangetrokken door het aangename klimaat, de mooie ligging, de rijke cultuur en infrastructuur, de hoge levensstandaard en de competitieve prijzen van onroerend goed in vergelijking met andere bestemmingen.

De vastgoedmarkt in dit gebied is erg levendig en dynamisch. Vooral de nieuwbouwsector verdient speciale vermelding, aangezien deze de hoogste bouwactiviteit heeft bereikt sinds de vastgoedbubbel. In 2023 zijn er maar liefst 8783 nieuwe woningen gestart in Alicante.

In de hoofdstad Alicante geven buitenlandse klanten van Engel & Völkers de voorkeur aan grotere huizen, met een oppervlakte van meer dan 400 m² in de buurten Cabo Huertas en Vistahermosa. In het stadscentrum, evenals in Campello en Playa de la Almadraba, worden kleinere woningen gezocht, tussen de 140 en 180 m² groot en met drie slaapkamers.

De interesses van kopers verschillen aanzienlijk in de gemeenten Benidorm, Altea, Calpe en Torrevieja. In Benidorm zijn appartementen de populairste keuze, vooral op de stranden van Levante en Poniente. In Finestrat daarentegen worden voornamelijk villa’s gezocht als tweede verblijfplaats.

Villa’s zijn het meest gewilde type woning in het noorden van de Costa Blanca, met uitzondering van het centrum van Calpe. Daar was er vorig jaar vooral vraag naar appartementen van ongeveer 194 m² met drie slaapkamers en een garage, volgens Engel & Völkers.

In deze gemeenten zijn de meeste kopers stellen die een vakantiewoning in Spanje kopen, gevolgd door beleggers die rendement willen behalen door de woning te verhuren. Volgens Engel & Völkers bestond in 2022 58% van hun klanten in de regio uit Nederlanders en Belgen, maar dit percentage is in 2023 gedaald naar 46%, ten gunste van 54% andere nationaliteiten.

Belgen en Nederlanders namen 20% van de transacties van het bedrijf in de stad Alicante voor hun rekening, gevolgd door Zwitsers, Duitsers, Scandinaviërs en Oekraïners. Britten, Duitsers en Polen hebben ook een opmerkelijke aanwezigheid in Benidorm, een van de belangrijkste bestemmingen aan de Costa Blanca.

Volgens de gegevens van de Registradores de España, hebben de Nederlanders in het eerste (1077), tweede (1030), derde (1015) en vierde (1029) kwartaal in totaal 4151 woningaankopen gedaan. In het geval van de Belgen in het eerste (1214), tweede (1138), derde (1131) en vierde (1083) kwartaal gaat het om 4566 woningaankopen in 2023 in heel Spanje, zoals we HIER al schreven.

Woningprijzen

De woningprijzen stegen het afgelopen jaar over de hele provincie Alicante. In de hoofdstad is de woonwijk Cabo Huertas het meest exclusief, met een gemiddelde prijs van 5500 euro/m². Dertig procent van de woningen die daar werden verkocht, hebben meer dan twee miljoen euro opgebracht. Er werden ook verkopen boven deze grens afgesloten in andere gebieden zoals Playa de San Juan, Vistahermosa en Santa Pola, zeggen ze bij Engel & Völkers.

Andere exclusieve gebieden langs de Costa Blanca waar de vastgoedprijzen hoog liggen, zijn onder meer Altea Hills, Calpe, Moraira en Jávea. In Altea Hills, een luxe urbanisatie met een eigen golfbaan, worden gemiddelde prijzen van € 1,5 miljoen gevraagd voor villa’s met een privézwembad.

In het chique Calpe betalen kopers gemakkelijk meer dan een miljoen euro voor een huis met zeezicht. Moraira en Jávea, twee kustplaatsjes ten noorden van Alicante, zijn ook erg in trek bij vermogende buitenlanders op zoek naar een tweede verblijfplaats, met prijzen tot wel € 5 miljoen voor de meest luxueuze villa’s met spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

vastgoedsector
Buitenlanders goed voor een vijfde van alle woningaankopen in Spanje
Ondanks de algemene daling van de woningverkopen in Spanje in 2023, hebben de buitenlanders toch weer meer woningen gekocht gedurende het afgelopen jaar, waaronder ook bijna 9000 woningen die door Belgen en Nederlanders zijn gekocht.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud