Tragedie op de Spaanse wegen tijdens de Paasperiode en de maand maart

Tragedie op de Spaanse wegen tijdens de Paasperiode en de maand maart
Beeld: via canva.com

Tragedie op de Spaanse wegen tijdens de Paasperiode en de maand maart

Nu de drukke Semana Santa voorbij is, kunnen we helaas de balans opmaken van het aantal dodelijke verkeersongevallen. Tijdens deze periode, van 22 maart tot en met 1 april, zijn er bij 25 ongevallen in totaal 28 mensen omgekomen. Gelukkig is dit aantal 7 minder dan vorig jaar tijdens dezelfde drukke periode in 2023. 

Uit de gegevens blijkt dat 4 van de dodelijke slachtoffers tijdens de Paasperiode geen veiligheidsgordel droegen. Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich ook 9 kwetsbare weggebruikers: 5 motorrijders, 3 voetgangers en 1 fietser. Deze groep loopt een verhoogd risico in het verkeer, omdat ze minder bescherming hebben dan inzittenden van een gemotoriseerd voertuig.

In de maand maart zijn er in totaal 84 dodelijke verkeersongevallen geregistreerd op de Spaanse wegen, waarbij 96 mensen om het leven zijn gekomen. Dit is een stijging van 17 doden in vergelijking met maart 2023. Deze toename in het aantal dodelijke slachtoffers is des te zorgwekkender omdat de verkeersdrukte in maart met 5% is toegenomen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Er werden 37,2 miljoen lange-afstandsritten geregistreerd.

Bij het analyseren van de verschillende soorten ongevallen is gebleken dat frontale botsingen en aanrijdingen aanzienlijk zijn gestegen. In totaal zijn er 21 mensen omgekomen bij frontale botsingen en 15 bij aanrijdingen.

Tot nu toe dit jaar hebben er op de secundaire wegen 237 dodelijke ongevallen plaatsgevonden waarbij 263 mensen zijn overleden, wat neerkomt op 32 meer doden (een stijging van 14%) dan op dezelfde datum vorig jaar.

Ga naar de inhoud