Een op de vier Spanjaarden leeft met chronische pijn

Een op de vier Spanjaarden leeft met chronische pijn
Beeld: Jovanmandic via canva.com

Een op de vier Spanjaarden leeft met chronische pijn

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel personen met chronische aandoeningen lijden aan ernstige en terugkerende pijn, wat een negatieve invloed heeft op hun levenskwaliteit en zelfs economische situatie. Het Barometeronderzoek naar chronische pijn in Spanje in 2022 toont aan dat één op de vier personen in het land met dit probleem te maken heeft, waarvan één derde de oorzaak niet kent.

Bijna 26% van de Spaanse bevolking heeft last van chronische pijn. Van deze personen ervaart tot wel 58% ‘veel pijn’. De gemiddelde leeftijd van getroffen patiënten is bijna 52 jaar en de gemiddelde duur van de pijn is bijna 7 jaar. Het onderzoek in 2022 wijst uit dat een op de drie vrouwen en iets meer dan een op de vijf mannen in Spanje last heeft van chronische pijn. Meestal zijn het ledematen en gewrichten die worden aangetast, gevolgd door het hele lichaam (gegeneraliseerde pijn) en de nek en cervicale wervelkolom.

Een ander belangrijk aspect is de invloed van chronische pijn op de geestelijke gezondheid van de patiënten. Tot wel twee op de tien personen die lijden aan dit probleem kampen met depressie, terwijl bijna drie op de tien last heeft van angst. Dit kan deels worden verklaard door de moeilijkheden die chronische pijn veroorzaakt, zoals het feit dat bijna 60% van de patiënten problemen heeft bij het opstaan uit bed of een stoel.

De meest voorkomende gediagnosticeerde oorzaken van chronische pijn zijn lage rugpijn, spierkrampen, nekpijn, artrose en osteoporose. In meer dan 27% van de gevallen is de oorzaak van de pijn nog niet vastgesteld. Het onderzoeksrapport wijst ook op het feit dat tot wel 29% van de patiënten met chronische pijn in het afgelopen jaar ziekteverlof heeft opgenomen, wat laat zien hoe groot de economische invloed van dit probleem kan zijn.

dolor cronico infografia
Ga naar de inhoud