2022 is het jaar van het identiteitsbewijs voor huisdieren in Spanje

2022 is het jaar van het identiteitsbewijs voor huisdieren in Spanje
Beeld: Canva

2022 is het jaar van het identiteitsbewijs voor huisdieren in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf woensdag 5 januari is in Spanje een dieren ID-kaart of ‘DNI-Animal’ verplicht, althans zo staat dat in de nieuwe dierenwelzijnswet die vanaf woensdag 5 januari ingaat in Spanje, aldus verschillende kranten en websites in Spanje. Maar er is veel onzekerheid over dit DNI-Animal zoals een ‘Documento Nacional de Identidad’ voor mensen maar dan voor dieren want waar haal je dat, wat staat erin, wat kost het, is het digitaal etc.

LET OP want er is veel fake news in omloop rond het zogenaamde verplichte ID voor honden en katten in Spanje KLIK HIER voor meer informatie over deze ‘bulos’ in Spanje.

Volgens een schatting van de Spaanse regering leven in Spanje 26 miljoen huisdieren, een aantal dat veel hoger kan zijn. Ongeveer de helft daarvan staat netjes geregistreerd en heeft een identificatiechip maar de andere helft dus niet. Volgens cijfers van de Real Sociedad Canina de España (RSCE) en de Fundación Affinity, wordt elke vier minuten een hond zonder ‘microchip’ in de steek gelaten. Het nieuwe DNI-Animal moet een hulpmiddel zijn tegen de ‘abandono animal’ in Spanje.

Er wordt door de Dirección General de Derechos de los Animales gesproken over goed nieuws voor alle honden en katten in Spanje nu elk huisdier net zoals de mensen een DNI-Animal ofwel een ID-kaart voor huisdieren krijgt. Op deze manier zullen alle huisdieren correct geïdentificeerd zijn en zijn de veterinaire behandelingen en vaccinatieschema’s landelijk bekend.

De nieuwe DNI-Animal is compatibel met de nu al verplichte identificatiechip voor honden die ook na invoering van een DNI-Animal verplicht blijft (en raadzaam voor katten). Maar daarnaast moeten alle honden en katten ook een eigen ID-kaart krijgen met daarin alle informatie over het dier maar belangrijker nog, over hun baasjes. Want in geval van het in de steek laten kunnen de eigenaren sneller geïdentificeerd worden en dus ook sneller beboet of veroordeeld worden.

Het idee daarachter is goed en het zou kunnen werken maar volgens dierenrechtenorganisaties en de Partij voor de Dieren (PACMA) gaat het niet ver genoeg. Want iemand die geen identificatiechip plaatst in zijn/haar hond of kat zal ook geen ID-kaart aanvragen, zeker niet als daarvoor betaald moet worden. Het is onbekend of het om een papieren bewijs of een digitale ID gaat. Verder zal deze door de regionale overheden verspreid worden maar ook daar is nog niet veel over bekend gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.