De werkgelegenheid in Spanje ziet er positief uit met 106.000 nieuwe banen in februari

De werkgelegenheid in Spanje ziet er positief uit met 106.000 nieuwe banen in februari
Beeld: AI-beeld / redactie

De werkgelegenheid in Spanje ziet er positief uit met 106.000 nieuwe banen in februari

Er zijn in Spanje in februari 2024 maar liefst 103.621 nieuwe banen gecreëerd, het hoogste aantal in 17 jaar tijd voor een februarimaand. De dienstensector, met name de horeca, de detailhandel en het onderwijs, is waar de meeste banen bijkwamen.

Ondanks deze positieve ontwikkeling op de arbeidsmarkt, daalde het aantal werklozen slechts licht naar 2,76 miljoen werkelozen. De productiviteit blijft echter een zorgpunt voor de Spaanse economie. Het aantal werkenden dat bij de Sociale Zekerheid staat ingeschreven steeg naar 20,7 miljoen werkenden.

De horecasector is een belangrijke motor achter de groei in de werkgelegenheid in Spanje. In februari kwamen er maar liefst 15.962 banen bij in deze sector. Dit is te danken aan het aantrekken van het toerisme en de bestedingen van Spanjaarden. De horeca is traditioneel gevoelig voor economische schommelingen en profiteert nu volop van de economische groei.

Een opvallende trend is dat steeds meer horecapersoneel nu een vast contract krijgt. Voorheen werden mensen vaak tijdelijk ingehuurd tijdens het hoogseizoen. Nu de vraag blijvend toeneemt, bieden werkgevers meer zekerheid om schaars personeel aan te trekken en te behouden. Dit is positief voor de kwaliteit van banen in de sector. Werknemers met een vast contract zijn productiever, verdienen beter en dragen bij aan verdere ontwikkeling van vaardigheden via trainingen.

Ook de detailhandelsector zag in februari een sterke banengroei, met 11.690 extra banen. Het consumentenvertrouwen groeit nu de crisis lijkt te zijn afgewend. Vooral grote winkelketens en warenhuizen zien meer bezoekers, wat leidt tot hogere omzet en winst, en dus meer personeel. Dit betreft voornamelijk verkoopmedewerkers, caissières, schoonmakers en beveiligers.

Ga naar de inhoud