Gaat de nieuwe 30 km/uur snelheid ervoor zorgen dat de verkeersdrempels in Spaanse steden verdwijnen?

Gaat de nieuwe 30 km/uur snelheid ervoor zorgen dat de verkeersdrempels in Spaanse steden verdwijnen?
Beeld: 123rf

Gaat de nieuwe 30 km/uur snelheid ervoor zorgen dat de verkeersdrempels in Spaanse steden verdwijnen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 11 mei 2021 gelden er nieuwe maximumsnelheden binnen de bebouwde kom in de Spaanse steden en dorpen. De bedoeling van de snelheidsverlaging voor automobilisten van 50 naar 30 en 20 km/uur is om niet alleen het aantal ongevallen, gewonden en verkeersdoden te reduceren maar ook om de leefbaarheid in de steden en dorpen te verbeteren. Maar zorgt de verlaging van de maximumsnelheden er nu ook voor dat die vervelende verkeersdrempels gaan verdwijnen?

Als het aan de Spaanse verkeersdienst DGT ligt is er een kans dat de verkeersdrempels in de steden en dorpen kunnen verdwijnen mits de automobilisten zich aan de nieuwe maximumsnelheden van 30 km/uur en in sommige gevallen zelfs 20 km/uur houden.

De DGT spreekt over een mogelijke verdwijning van de zogenaamde ‘badenas’ ofwel de verkeersremmende drempels die vaak gemaakt zijn van beton, metaal of plastic en geel/zwarte of andere opvallende kleuren hebben.

De Spaanse verkeersdienst heeft het alleen over een mogelijke verdwijning van dit soort verkeersdrempels en niet de verdwijning van bijvoorbeeld verhoogde zebrapaden want die blijven een essentieel onderdeel voor de verkeersveiligheid. Datzelfde geldt voor de verhoogde kruispunten waardoor het verkeer ook moet afremmen.

Of de verkeersremmende drempels daadwerkelijk zullen verdwijnen binnen de bebouwde kom hangt helemaal af van het verkeersgedrag en de acceptatie van de verlaging van de maximumsnelheden die op het moment van schrijven pas minder dan een maand geleden werden ingevoerd.

Sinds 11 mei geldt op wegen met een enkele rijstrook zonder trottoirs een limiet van 20 km/u. Op wegen met één rijstrook per rijrichting + trottoirs geldt een limiet 30 km/u. Op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting + trottoirs is de limiet 50 km/u gebleven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.