Meer dan één miljoen huishoudens plaatsen de komende drie jaar zonnepanelen in Spanje

Meer dan één miljoen huishoudens plaatsen de komende drie jaar zonnepanelen in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer dan één miljoen huishoudens plaatsen de komende drie jaar zonnepanelen in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het toenemen van de energiekosten, gecombineerd met inflatie en rentestijgingen, hebben veel huishoudens doen besluiten om zonnepanelen in hun woningen te installeren. Overheidsinitiatieven en aanpassingen in wetgeving hebben de energietransformatie in ons land bespoedigd. Ondanks dat Spanje 300 zonnige dagen per jaar heeft, loopt het land aanzienlijk achter op andere Europese landen in termen van installaties voor eigen gebruik.

Maar Spanje is dankzij flexibele wetgevingen bezig met een snelle inhaal strijd. In 2021 realiseerden installaties voor eigen verbruik een toegevoegd vermogen van 1.203 megawatt, wat een toename is van bijna 102% vergeleken met het voorgaande jaar 2020, volgens de Spaanse Unie voor Fotovoltaïsche Energie. Het wordt voorspeld dat meer dan een miljoen gezinnen over zullen gaan tot installatie binnen de komende drie jaar. Desalniettemin zijn er nog steeds velen die twijfelen of ze de stap zullen zetten om deze installaties te plaatsen.

Wil je in Spanje toch die stap zetten dan is het essentieel om te bepalen hoeveel panelen elk huis nodig heeft, waarvoor je bekend moet zijn met het verbruikspatroon van het huishouden. Met deze informatie voorkom je het plaatsen van te veel panelen die enkel de installatiekosten opdrijven zonder een geschikt percentage van eigen verbruik te waarborgen.

Hierbij is het van belang om het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in overweging te nemen, wat laat zien hoeveel energie de installatie dient op te wekken om aan de behoefte te voldoen. Zo ligt het gemiddelde verbruik van een vrijstaand huis in Spanje rond de 6.000 kWh, maar de makkelijkste manier om dit na te gaan is door de elektriciteitsfactuur te bekijken.

Bovendien moet je aan deze informatie de verdeling van het verbruik gedurende de dag en het jaar toevoegen om te weten hoeveel van de door je installatie opgewekte elektriciteit je per uur zelf verbruikt. Hoe beter het verbruik van de woning overeenkomt met het profiel van de installatie, hoe hoger het percentage van het eigen verbruik zal zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat er doorgaans overdag meer elektriciteit wordt verbruikt dan ’s nachts.

Over het algemeen wordt de meeste elektriciteit rond het middaguur opgewekt. Daarom, als er een groot verschil bestaat tussen het verbruik overdag en ’s nachts, is het aanbevolen om batterijen aan de installatie toe te voegen. Zo blijft het niveau van het eigen verbruik van de installatie onaangetast, aldus de woordvoerder van de Unión Española Fotovoltaica.

subsidies zonnepanelen
Welke subsidieregelingen zijn er in Spanje voor het plaatsen van zonnepanelen?
Veel inwoners van Spanje willen zonnepanelen plaatsen op hun woning, maar welke subsidieregelingen bestaan er in Spanje? Om daarachter te komen is een lasti …
icoon2022www.spanjevandaag.com
zonnepanelen spanje
Alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen in Spanje
Denk jij na over de installatie van zonnepanelen op jouw huis of vakantiewoning en ben je de weg kwijt (en dat is makkelijk)? Het team van experts van Solar …
icoon2022www.spanjevandaag.com
kostenplaatje
Alles over de prijzen van het installeren van zonnepanelen in Spanje
Woon je in Spanje of heb je een vakantiewoning en wil je zonnepanelen installeren, dan is 2023 een goed jaar daarvoor. Wij kijken dit keer niet naar de subs …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud