De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje
Beeld: Freepik

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In november 2020 heeft men nieuwe regels aangenomen voor de Spaanse verkeerswet die direct gevolgen hebben op het puntensysteem van de Spaanse rijbewijzen en boetes die gegeven kunnen worden. Zo wordt het bellen tijdens het rijden zwaarder bestraft, net zoals het zonder helm of autogordel rijden en komen er nieuwe snelheidsbeperkingen in met name de steden. Deze wijzigingen zouden ingaan op 2 januari 2021 maar dat geldt nog niet voor alle wijzigingen.

Het invoeren van de nieuwe verkeerswet van de Spaanse verkeersdienst DGT verloopt niet geheel vlekkeloos. Ten eerste duurt het allemaal wat langer dan gepland omdat een parlementslid zich vergiste tijdens het stemmen en de aanname niet door kon gaan. En ten tweede vanwege de problematiek van de 20 km/uur extra als je iemand inhaalt op een conventionele weg. Maar andere wijzigingen zijn al ingevoerd of zullen binnenkort worden ingevoerd. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

In sommige van onderstaande aanpassingen heeft dit direct gevolg op de punten van de Spaanse rijbewijzen. Dat geldt dus alleen als je een Spaans rijbewijs hebt maar buitenlanders die officieel in Spanje wonen en een NIE hebben kunnen ook bestraft worden met het verlies van rijbewijspunten zoals we HIER al eens hebben uitgelegd. Dat merken de meeste buitenlanders pas op het moment dat ze een Spaans rijbewijs moeten of willen aanvragen.

Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en dus tijdens het rijden als je deze met één hand vasthoudt wordt zwaarder bestraft met het verlies van 6 rijbewijspunten in plaats van de nu nog geldende 3 strafpunten.

Het gebruik van radarverklikkers wordt ook zwaarder bestraft met niet alleen een boete van 500 euro maar ook 3 punten op je rijbewijs. Daarbij maakt het niets uit of deze systemen aan of uit staan. Voorheen werd er alleen beboet als deze verklikkers aan stonden.

Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel of autogordel en in het geval van motors en scooters de verplichte helm en in het geval van kinderen in een auto de kinderveiligheidssysteem zoals de kinderzitjes levert een verlies op van 4 punten in plaats van de huidige 3.

Voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters of elektrische voertuigen met een of meer wielen uitgerust met een stoel/zitje krijgen ook strengere regels. Deze voertuigen mogen maximaal 25 km/uur rijden en het is niet toegestaan op het trottoir, in voetgangersgebieden, interstedelijke wegen, autosnelwegen, snelwegen en stadstunnels te rijden. Verder moet men een helm dragen.

Vanaf 6 juli 2022 moeten beroepschauffeurs van het personen- en goederenvervoer beschikken over anti-start breathalyzers die voorkomen dat de motor van het voertuig start wanneer de bestuurder de wettelijk toegestane alcohollimiet overschrijdt.

De leeftijdsgrens voor het besturen van een grote bestelbus of vrachtwagen wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar. Dat geldt ook voor bussen maar alleen als er geen sprake is van passagiers en binnen een straal van 50 km.

Verplichting van automobilisten om van rijstrook te wisselen wanneer ze een fiets of brommer/scooter passeren en de weg meer dan één rijstrook in elke richting heeft.

Het wordt mogelijk om twee punten van het rijbewijs terug te krijgen met cursussen voor veilig rijden die zijn gecertificeerd door de DGT en de periode zonder overtredingen wordt in twee jaar verenigd om het aanvankelijke puntensaldo te herstellen, ongeacht de ernst van de gepleegde overtreding.

Ga naar de inhoud