Search
menu
Search

Een heel dorp dat zich blootgeeft voor het goede doel in Murcia

Een heel dorp dat zich blootgeeft voor het goede doel in Murcia
Beeld: Peña Zafra de Abajo Vecinas y Vecinos / facebook

Een heel dorp dat zich blootgeeft voor het goede doel in Murcia

Welkom in Murcia, een regio in het zuidoosten van Spanje. Hier vind je niet alleen mooie stranden en heerlijk eten, maar ook een dorp dat zich letterlijk blootgeeft voor het goede doel. Peña Zafra de Abajo, een klein dorpje in de gemeente Fortuna, heeft namelijk al jaren een bijzondere traditie: het maken van een naaktkalender om geld in te zamelen voor het goede doel.

Peña Zafra de Abajo is een klein dorpje met ongeveer 16 inwoners. Gelegen in de regio Murcia, staat dit dorp bekend om zijn pittoreske straatjes en vriendelijke inwoners. Maar er is één ding wat dit dorp echt uniek maakt: hun jaarlijkse naaktkalender. Het begon allemaal in 2020, toen de inwoners van Peña Zafra de Abajo geïnspireerd werden door de tentoonstelling “Albanillas se desnuda” (Albanillas kleedt zich uit). Ze besloten om deze gewaagde actie naar hun eigen dorp te brengen en zo ontstond de eerste naaktkalender van Peña Zafra de Abajo.

De eerste editie van de naaktkalender was meteen een groot succes. Alle 16 inwoners van het dorp deden mee en poseerden naakt voor de camera. De kalender werd verkocht voor het goede doel en al snel was het hele dorp uitverkocht. Dit succes smaakte naar meer en dus besloten ze om er een jaarlijkse traditie van te maken. En zo geschiedde, want ook dit jaar hebben de inwoners van Peña Zafra de Abajo zich weer blootgegeven voor het goede doel.

Het is inmiddels bijna 2024 en de traditie van de naaktkalender leeft nog steeds voort. Sterker nog, elk jaar worden er nieuwe mensen toegevoegd aan deze bijzondere familie. De inwoners van Peña Zafra de Abajo zijn trots op hun kalender en delen dit graag met de rest van de wereld. Op sociale media pronken ze met hun foto’s en nodigen ze iedereen uit om een kijkje te nemen in hun unieke dorp. Het is dan ook niet gek dat de kalender elk jaar weer een groot succes is.

Een blootgevend kunstwerk

De naaktkalender van Peña Zafra de Abajo is niet zomaar een verzameling van blote lichamen. Nee, het is een kunstwerk op zich. De fotografen Juanjo Ramírez en David Canto zijn verantwoordelijk voor de prachtige foto’s die elk jaar op de kalender prijken. Ze werken al sinds 2020 samen en hebben inmiddels een geoliede samenwerking opgebouwd. Hun foto’s zijn niet alleen mooi, maar ook artistiek en vol emotie.

De naaktkalender van Peña Zafra de Abajo is niet alleen een gewaagde actie, maar ook een ode aan de Spaanse plattelandscultuur. De inwoners van dit dorp willen laten zien dat er meer is dan alleen grote steden en toeristische trekpleisters. Ze willen de schoonheid van het platteland laten zien en tegelijkertijd aandacht vragen voor de problemen waar deze gebieden mee te kampen hebben. Door zich bloot te geven, willen ze laten zien dat er niets mis is met het lichaam en dat iedereen trots mag zijn op wie ze zijn.

Een goed doel als drijfveer

De naaktkalender van Peña Zafra de Abajo is niet alleen een kunstwerk, maar ook een manier om geld in te zamelen voor het goede doel. Elk jaar wordt er een ander goed doel gekozen waar de opbrengsten naartoe gaan. Zo hebben ze in het verleden al geld ingezameld voor lokale goede doelen, zoals het ondersteunen van ouderen en het opknappen van de dorpskerk. Maar ook internationale organisaties, zoals Unicef en het Rode Kruis, hebben mogen rekenen op een donatie vanuit Peña Zafra de Abajo.

Fortuna

Peña Zafra de Abajo mag dan wel het dorp zijn dat zich blootgeeft, maar het is de gemeente Fortuna die deze traditie mogelijk maakt. Fortuna is een kleine gemeente in de regio Murcia en staat bekend om zijn thermale baden en prachtige natuur. Maar sinds de komst van de naaktkalender van Peña Zafra de Abajo, heeft Fortuna er nog een toeristische attractie bij. Het is dan ook geen verrassing dat de gemeente trots is op deze bijzondere traditie en dit graag uitdraagt naar de rest van de wereld.

De naaktkalender van Peña Zafra de Abajo heeft niet alleen een positieve impact op het goede doel, maar ook op het toerisme in de regio. Sinds de komst van de kalender is het aantal bezoekers aan Fortuna gestegen en komen er steeds meer mensen speciaal voor de kalender naar dit dorpje. Ook de lokale ondernemers profiteren hiervan, want de bezoekers geven vaak geld uit in de plaatselijke winkels en restaurants. De naaktkalender heeft dus niet alleen een sociaal, maar ook een economisch effect op de regio.

naakt1
Inwoners van bijna verlaten Spaans dorp in Murcia uit de kleren op naaktkalender
De slechts zestien inwoners van het gehucht Peña Zafra de Abajo in de regio Murcia hebben besloten hun bijna verlaten dorp in de schijnwerpers te plaatsen met een naaktkalender.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud