Record op Spaanse arbeidsmarkt in de maand maart met 206.410 nieuwe banen

Record op Spaanse arbeidsmarkt in de maand maart met 206.410 nieuwe banen
Beeld: 123rf

Record op Spaanse arbeidsmarkt in de maand maart met 206.410 nieuwe banen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Niet één van de onzekerheden over de economische situatie in Spanje, van de inflatie tot de economische onrust, lijkt de kracht van de arbeidsmarkt te beïnvloeden. In de afgelopen maand (maart) werd het grootste aantal nieuwe banen die binnen één maand gecreëerd werden ooit gemeten. Het gaat om 206.410 nieuwe arbeidskrachten volgens de data die het ministerie van inclusiviteit en sociale zekerheid op dinsdag publiceerde. Er zijn in alle sectoren meer banen bij gekomen, maar de dienstensector heeft de meeste nieuwe banen met 176.000 nieuwe werkplekken. 

Al sinds de pandemie was er een herstel van de arbeidsmarkt in Spanje aan de gang. Eén op de vier banen wordt gegenereerd in waardevolle werkplekken voor het land, zoals banen in de gezondheidszorg en sociale omgeving, informatica en telecommunicatie en professionele en technische activiteiten. 

De regering beschrijft de toename in het aantal banen in de maand maart 2023 als ‘uitzonderlijk’. Er is berekend dat er in het eerste kwartaal van dit jaar al 291.477 nieuwe werknemers geregistreerd werden. Dit betekent ook dat over het hele eerste kwartaal een groter aantal banen werd geregistreerd dan ooit gemeten was. Ook het aantal zelfstandig ondernemers is toegenomen voor de tweede maand op rij nadat er een daling werd gemeten aan het einde van het jaar 2022. 

Er is nog een aspect dat ons iets vertelt over de arbeidsmarkt; de werkloosheid. Ook hierin zien we positieve ontwikkelingen in Spanje. Er is een daling van 48.755 personen in de afgelopen maand maart geregistreerd die gebruikmaken van een werkloosheidsuitkering. Dit is in lijn met de gemiddelde cijfers die gemeten werden in de vijf maanden voorafgaand aan de pandemie. De werkloosheid daalde in alle sectoren, maar met bijzonder in de dienstensector, waar 42.000 personen weer terug aan het werk gingen.

Ga naar de inhoud