Officieel onderzoek naar de bijwerkingen van het medicijn Nolotil in Spanje

Officieel onderzoek naar de bijwerkingen van het medicijn Nolotil in Spanje
Beeld: via canva.com

Officieel onderzoek naar de bijwerkingen van het medicijn Nolotil in Spanje

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft besloten om een onderzoek te starten naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van het medicijn Nolotil. Dit besluit volgt op klachten die zijn ingediend door de vereniging van patiëntenrechten (Defensor del Paciente) en meldingen die zijn binnengekomen bij zowel het Openbaar Ministerie als de provinciale officier van justitie in Madrid. In 2018 kwam dit medicijn in opspraak vanwege Britse patiënten die overleden na het gebruik van Nolotil in Spanje.

Het onderzoek zal de veiligheid en risico’s van Nolotil voor patiënten beoordelen. Autoriteiten willen controleren of er genoeg waarschuwingen zijn gegeven over bijwerkingen en of er acties nodig zijn voor patiëntveiligheid.

In februari 2024 onderzocht de centrale administratieve rechtbank een klacht over schending van grondrechten. De klacht stelde dat overheidsinstanties nalatig waren in het waarschuwen van de medische gemeenschap over de risico’s van Nolotil, vooral voor buitenlanders uit landen waar het medicijn verboden is zoals de VS, VK, Ierland, Zweden, Japan en Australië.

In Spanje is het gebruik van Nolotil heel normaal en gebeurt dat meestal zonder problemen, maar blijkbaar hebben Noord-Europeanen meer last van de bijwerkingen van deze agressieve pijnstiller. In 2018 werd in Spanje een tijdelijk verkoopverbod in uitgegeven voor Nolotil nadat tien Brits toeristen na een verblijf in Spanje waar ze Nolotil kregen voorgeschreven, overleden.

In 2018 is er gestart met een onderzoek naar de bijwerkingen van Nolotil, maar dit werd voortijdig stopgezet zonder beschermende maatregelen. Ondanks eerdere waarschuwingen blijven de problemen met Nolotil aanhouden. Het Openbaar Ministerie opent nu een nieuw onderzoek om verantwoordelijkheden vast te stellen en maatregelen te nemen ter bescherming van de gezondheid van burgers.

Met recept in Spanje

Nolotil is een veelgebruikte en effectieve pijnstiller die in Spanje veel wordt voorgeschreven. Het is alleen verkrijgbaar bij apotheken op doktersvoorschrift. Dit recept wordt alleen verstrekt als er bloedonderzoeken van de patiënt beschikbaar zijn. Dit is om het risico op agranulocytose bij patiënten te minimaliseren.

De hoofdverbinding van Nolotil is Metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van scepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.

Inwoners uit Noord-Europa hebben blijkbaar een genetische aanleg om te reageren op Metamizol, iets wat volgens onderzoeken bij Spanjaarden en wellicht inwoners uit Zuid-Europa niet het geval is.

In diverse landen werd het medicijn verboden, zoals in Zweden in 1974 en de Verenigde Staten in 1977. In andere landen zoals Duitsland (waar het medicijn vandaan komt) en Spanje, Brazilië en Israël of Rusland wordt Nolotil wel gebruikt maar altijd met een doktersrecept. In veel landen binnen Europa wordt Nolotil echter wel gebruikt door dierenartsen.

Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn. De Metamizol injectie is in Nederland geregistreerd als Novalgin injectie.

Ga naar de inhoud