348 doden op de Spaanse wegen in eerste vier maanden van 2024

348 doden op de Spaanse wegen in eerste vier maanden van 2024
Beeld: via canva.com

348 doden op de Spaanse wegen in eerste vier maanden van 2024

Het aantal verkeersdoden in Spanje is in april gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Volgens de Dirección General de Tráfico (DGT) kwamen er in de eerste vier maanden van dit jaar 348 mensen om bij verkeersongevallen. Dat zijn 19 meer dan in dezelfde periode in 2023, een stijging van 6%. In april kwamen er 87 mensen om bij verkeersongevallen. Dat waren er 17 minder dan in april vorig jaar.

Het aantal verkeersdoden verdeeld over type wegen is in april als volgt: Er zijn 65 personen overleden op conventionele wegen (vias interurbanas) terwijl er 22 verkeersdeelnemers overleden op autowegen en snelwegen (autovias en autopistas). 52 van de verkeersdoden zaten in een auto, 23 op een motor of scooter, 9 in een bestelbus, 5 in een vrachtwagen, 2 op een fiets en 4 waren voetgangers.

Het aantal verkeersdoden per type ongeval in april was als volgt: 35 doden door uit de bocht vliegen, 16 doden na een frontale botsing, 13 doden na een achteraanrijding en 10 doden na een aanrijding met een vast obstakel terwijl er 13 verkeersdeelnemers overleden om verschillende redenen.

In Andalusië overleden 21 personen terwijl dat er 9 waren in Castilië en León, 8 in Castilla-La Mancha, 7 in zowel Catalonië als de Madrid regio, 6 in de Valencia regio, 5 in zowel Aragón als op de Canarische Eilanden. In de overige autonome regio’s werden 0 tot en met 2 slachtoffers geregistreerd.

Veel bestuurders vinden conventionele wegen riskanter vanwege kruispunten en bochten. Daarom is defensief rijden en aandacht essentieel om ongelukken te voorkomen. Goed onderhoud en duidelijke bewegwijzering zijn ook belangrijk voor verkeersveiligheid.

Hoewel snelwegen veiliger zijn zonder kruispunten, hoge snelheid kan leiden tot ernstige ongevallen. Verantwoord rijgedrag, matiging van snelheid en geen afleiding zijn belangrijk. Handhaving van verkeersregels en betere infrastructuur helpen het aantal slachtoffers te verminderen op snelwegen.

Ga naar de inhoud