Heerlijk genieten van een koude koffie in Spanje

Heerlijk genieten van een koude koffie in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Heerlijk genieten van een koude koffie in Spanje

In de warme zomermaanden een warm bakje koffie, of beter gezegd een café solo, cortado, americano of café con leche (warme melk dus) drinken in Spanje zorgt al snel voor zweetdruppels op het voorhoofd. Daar heeft men in Spanje met de “café con hielo” natuurlijk een antwoord op, maar als je een “hipster” wilt zijn en modern wilt doen moet je een van oorsprong Griekse frappé drinken.

Frappé (in het Frans geslagen) is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt. Het wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje en een glas water en het wordt naast de Grieken ook veel gedronken door toeristen.

De bereiding is eigenlijk heel simpel. De oploskoffie wordt met water schuimig geklopt. Het drankje wordt dan in een glas gegoten waarin zich (gebroken) ijs bevindt en drinken maar.

Als het eerste proces klaar is komt de variatie erin. Daar heb je eigenlijk alleen een blender, goede koffie, ijs, melk en de favoriete ingrediënten voor nodig. Deze kunnen zijn vanille, dulce de leche, mokka etc. Let wel op, het zijn geen “light” dranken, daar kun je beter de Spaanse café con hielo voor drinken.

Wil jij de redactie van SpanjeVandaag steunen tijdens de warme zomer in Spanje, doneer dan een “café con hielo” via ons donatieformulier. Zo kunnen we heerlijk gekoeld de hele zomer het actuele Spanje nieuws blijven schrijven zodat jij niets hoeft te missen. KLIK HIER of kies een donatiebedrag via onderstaand formulier. Alvast bedankt!!!!

Total: € -

Café con hielo

De “frappé” mag dan wel populair zijn, maar veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd.

Als je suiker in de koffie drinkt, doe het dan eerst in de koffie en roer voordat je de koffie over ijs giet. Voor een sterke variant, maak dan de “café con hielo-carajillo” door een scheutje sterke drank zoals brandy, rum of whisky toe te voegen. Het is een populaire drank na het eten.

Varianten café con hielo

Uiteraard zijn er varianten van de Spaanse café con hielo, zoals de “café con hielo condensado”, waarbij in plaats van gewone suiker gecondenseerde melk wordt gebruikt om de koffie zoeter te maken en een romige textuur met karamelachtige smaak te geven.

De “café bombón” is een populaire variant in Valencia en andere delen van Spanje. Het bestaat uit gelijke delen espresso en gecondenseerde melk, die in lagen worden gegoten om een visueel aantrekkelijk effect te creëren. Uit de Valencia regio komt ook de “café del tiempo”, gemaakt met een grote hoeveelheid ijs, een shot espresso en een schijfje citroen. Het is een zeer verfrissende drank voor warme dagen.

Ga naar de inhoud