Verkeersborden voor fietsers in Spanje

Verkeersborden voor fietsers in Spanje
Beeld: Freepik

Verkeersborden voor fietsers in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zomer is volop bezig en veel Nederlanders en Belgen die naar Spanje komen met eigen vervoer om naar een camping, hotel of vakantiewoning te gaan, nemen hun fietsen mee of huren deze ter plaatse. Daarbij moet je altijd rekening houden dat het fietsen in Spanje weliswaar flink in populariteit is gestegen tijdens de pandemie, maar het fietsen in Spanje is niet helemaal hetzelfde als in eigen land. Dat is ook te merken aan de verkeersborden voor fietsers.

Er komen in Spanje in en tussen de verschillende populaire kustplaatsen, maar ook in de grote en kleine steden steeds meer fietspaden bij. Dat moet ook wel want steeds meer inwoners van Spanje stappen op de fiets. Het merendeel van de Spaanse fietsers ziet het fietsen nog steeds als een vrijetijdsbesteding of als sport maar de pandemie heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen een fiets willen hebben om naar hun werkplek te rijden. 

Dat zorgt er dus automatisch voor dat het drukker wordt op straat en op de speciale fietspaden en fietsstroken met fietsers. Maar ook fietsers moeten zich aan de regels houden in Spanje en de verkeersborden zijn daar onderdeel van. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende fietsverkeersborden in Spanje.

NIEUW sinds juni 2023 (maar nog niet overal op straat te zien in Spanje).

Oversteek voor voetgangers en fietsers. Er bestaat gevaar door de nabijheid van een voetgangersoversteekplaats die grenst aan of gedeeld wordt met een fietspad. (Het is belangrijk te onthouden dat op een voetgangersoversteekplaats fietsers geacht worden af te stappen en lopend over te steken, terwijl ze op de fietspaden kunnen blijven fietsen).

Voetgangersbrug of -tunnel, met of zonder helling en met of zonder fietspad. Dit geeft de locatie aan van een voetgangersbrug of -tunnel die voorzien is van een helling, een reling of een helling specifiek voor fietsers.

Gedeelde zone. Dit wijst op een verkeersgebied dat voornamelijk voor voetgangers bedoeld is en waar de volgende bijzondere verkeersregels gelden: de maximumsnelheid voor voertuigen is 20 km/u; verkeer is een mix van voertuigen, fietsers en voetgangers; voetgangers hebben voorrang, kunnen het gehele verkeersgebied gebruiken en daarom worden voetgangersoversteekplaatsen niet aangegeven.

borden

Bestaande verkeersborden

fiets bord4

Gesloten voor fietsen (prohibido bicicletas). In Nederland wordt er ook melding gedaan van een verbod op gehandicaptenvoertuigen zonder motor.

fiets bord2

Verplicht fietspad (vía reservada para ciclos of vía ciclista). Fietsers en bestuurders van een standaard elektrische fiets (tot 25 km/h) moeten van dit fietspad gebruikmaken. In Nederland wordt er ook melding gedaan van snorfietsen, maar die bestaan niet in Spanje. 

fiets bord3

Einde verplicht fietspad (fin vía ciclista).

fiets bord12

Onverplicht fietspad (vía ciclista recomendada). Dit vierkante bord wordt over het algemeen veel verward met het ronde bord, maar terwijl de ronde versie een verplicht fietspad aangeeft, geeft het vierkante verkeersbord een onverplicht fietspad aan en mag men dus ook over straat rijden.

fiets bord6

Gedeelde ruimte tussen fietsers en voetgangers (senda ciclable). Dit normaal gesproken groene bord geeft aan dat er zowel gefietst als gelopen kan worden, maar dat gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Deze borden zijn vaak te zien in parken, stadstuinen en bepaalde voor het verkeer afgesloten delen van straten.

fiets bord10

Fiets- en voetgangerspad (vía para ciclistas y peatones). Het gaat hier om een fiets- en voetgangerspad waar men samen gebruik van dient te maken.

fiets bord9

Fietsstrook (vía ciclista adosada a la calzada). Dit bord geeft aan dat op een van de twee of drie rijstroken er alleen fietsers mogen rijden. Dit bord geeft ook de rijrichting aan zoals het voorbeeld, drie pijlen in een richting of twee pijlen in een en een pijl in een andere richting.

fiets bord8

Gedeelde fietsstrook (vía ciclista compartida). Dit is hetzelfde bord als hierboven, maar dan met een rijstrook die gedeeld wordt met gemotoriseerd verkeer dat op de fietsstrook maximaal 30 km/uur mag rijden.

fietsstrook
Beeld: Freepik

Witte fiets. De meeste speciale fietspaden en fietsstroken hebben een witte fiets die op het wegdek geverfd is.

fiets bord11

Fietsparkeerplaats (aparcamiento bicicleta). Hier kun of in sommige gevallen moet je de fiets stallen/parkeren. Dit bord is vaak te zien als het niet is toegestaan zomaar overal een fiets te parkeren (let op, ook fietsen kunnen weggesleept worden door de politie).

Er zijn nog meer verkeersborden die voor fietsers gelden, maar we hebben ons beperkt tot de meest gangbare.

Ga naar de inhoud