‘We zijn er bijna’ aflevering 4: Bezoek aan de Caminito del Rey maar wat is dat eigenlijk?

‘We zijn er bijna’ aflevering 4: Bezoek aan de Caminito del Rey maar wat is dat eigenlijk?
Beeld: 123rf

‘We zijn er bijna’ aflevering 4: Bezoek aan de Caminito del Rey maar wat is dat eigenlijk?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag 06 september om 21.20 uur zal bij MAX op NPO 1 de alweer vierde aflevering van het Spanje-Seizoen ‘We zijn er bijna’ te zien zijn. Ongetwijfeld zitten weer miljoenen kijkers voor de buis te kijken naar de avonturen van de 24 gepensioneerde echtparen die in een georganiseerde groepsreis met de eigen caravan of camper door Spanje reizen. In aflevering 4 blijft de groep in Andalusië waar ze Marbella met Puerto Banus, de stad Málaga en de Caminito del Rey bezoeken Maar wat is dat laatste eigenlijk?

Vierentwintig gepensioneerde echtparen trekken in een georganiseerde groepsreis met caravan of camper dwars door de Spaanse binnenlanden. In 33 dagen doen ze 13 campings aan, te beginnen aan de Costa Verde in Cantabrië aan de noordkust. Via de Spaanse hoogvlakte trekt de groep naar het zuidelijke Andalusië en na een kleine 3.000 kilometer eindigt de vakantie aan de Middellandse Zee vlakbij Tarragona aan de Costa Dorada. 

In aflevering 1 werden de Picos de Europa, Valladolid en Salamanca bezocht. In aflevering 2 bezochten de gepensioneerde kampeerders het Nationaal Park Monfragüe en het klooster van Guadalupe in Extremadura. In aflevering 3 reden de reizigers verder af naar het zuiden om in Andalusië de steden Sevilla, Córdoba en het pelgrimsdorp El Rocío te bezoeken. In aflevering 4 staan een bezoek aan Marbella met de luxe haven van Puerto Banus, een stadswandeling door het populaire Málaga en een spannende wandeltocht over de Caminito del Rey op het programma.

Caminito del Rey (koningspaadje)

In 1901 ontstond de behoefte aan een pad om spullen tussen de Choro watervallen en de Gaitanejo watervallen te transporteren voor de bouw en het onderhoud van de hydraulische centrales aan beide kanten van de watervallen. Na vier jaar werken werd in 1905 het pad geopend. Het pad is drie kilometer lang, maximaal een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de rivier ‘El Chorro’ tegen de rotswanden. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam Caminito del Rey: het Koningspad.

In de 20ste eeuw raakte het pad echter in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat kwamen te verkeren. Op vrijwel geen enkele plaats bevonden zich leuningen en op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten. Om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds zouden betreden werd het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks wisten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden. In totaal vier mensen overleden bij twee ongelukken in 1999 en 2000, en in februari 2010 overleed een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer na een val.

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro. In 2014 zijn de restauratiewerken gestart. In maart 2015 werd het pad heropend. De autonome overheid van Andalusië en de provincie Málaga deelden de 5,5 miljoen euro renovatiekosten. De renovatiewerken bestonden voornamelijk uit het vernieuwen van het wandelpad met leuningen, het repareren van de brug en het diep verankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen. Helikopters en alpinisten werden ingezet voor de herstelwerkzaamheden aan el Caminito del Rey. Voor het transporteren van materiaal werden helikopters ingezet en op de gevaarlijkste delen van het pad Alpinisten.

Na de restauratiewerkzaamheden werd de hele Caminito del Rey 7,7 kilometer lang waarvan 4,8 kilometer normale wandelpaden en 2,9 kilometer houten wandelpaden die of aan de bergwand of over openingen zijn gemaakt. De zogenaamde ‘pasarelas’ zijn de bekendste bij de meeste mensen en dan met name die van het gehucht El Chorro langs de wand naar de brug tussen de twee rotsen, de Desfiladero de los Gaitanes.

Om de Caminito del Rey te kunnen bewandelen moet je van te voren entreekaartjes kopen. Die worden regelmatig vrijgegeven en zijn vaak op de populaire dagen zoals in de zomer, feestdagen en weekenden snel verkocht. Deze kaarten kosten 10 euro per stuk en kunnen HIER besteld worden. Dagelijks mogen maar 1.100 wandelaars de Caminito lopen. De Caminito del Rey is elke dinsdag tot en met zondag tussen 9.00 en 15.30 uur te bezoeken en bewandelen, dat is 17.30 uur wanneer er meer daglicht is.

  • caminito1
  • caminito2
  • caminito3
  • caminito4
  • caminito5
Ga naar de inhoud