Ken jij het oudste monument van Spanje dat op een eiland te vinden is al?

Ken jij het oudste monument van Spanje dat op een eiland te vinden is al?
Beeld: Canva

Ken jij het oudste monument van Spanje dat op een eiland te vinden is al?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MENORCA – Het Iberische schiereiland inclusief de Balearen eilanden zijn historisch gezien het kruispunt geweest van verschillende culturen. Dat er veel archeologische pareltjes te vinden zijn is dan ook geen grote verrassing. Maar wat is nu het oudste monument van het tegenwoordige Spanje?

Het zijn niet per se de oudste monumenten die het meest in de kijker staan. Integendeel zelfs, want wat van heel lang geleden overblijft zijn meestal veeleer ruïnes of resten dan echte monumenten. Het oudste bouwwerk van Spanje vind je op de Balearen, meerbepaald in de Ciudadela de Menorca op het gelijknamige eiland Menorca.

Het gaat om de zogeheten Naveta des Tudons. Dat is een dodenmonument dat werd gebouwd tussen het jaar 1200 en 750 Voor Christus. De Naveta de Tudons is een van de best bewaarde bouwwerken uit die periode. En toch is het pas in de 20e eeuw dat zij terug ontdekt wordt en de verdiende aandacht krijgt. 

Concreet wordt de Naveta des Tudons terug opgegraven en gerestaureerd in de jaren ’50. Archeologen stellen vast dat het om een massagraf gaat. Binnenin vinden ze de resten van ten minste 100 individuen, samen met andere objecten die vaak in graven worden achtergelaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om koperen armbanden, knopen van been of stukken keramiek. 

Aan de buitenkant meet de Naveta ongeveer 14,5 bij 6,5 meter. Zij is 4,55 meter diep en had ooit een hoogte van 6 meter. Van vorm lijkt het bouwwerk net een omgekeerd schip.

Tijdens het weekend van 17 Maart 2018 werd de Naveta trouwens zwaar beschadigd. ’S Ochtends vond men op 81 van de stenen die het bouwwerk vormen graffiti. Ondertussen is de verf weer helemaal verwijderd en kunnen liefhebbers van archeologische sites er weer rustig terecht.

menorca
Talaiotische cultuur op Menocra officieel kandidaat voor Unesco-werelderfgoed
De Talayotische cultuur op het Balearen eiland Menorca met o.a. de Taula’s als monumenten is officieel de Spaanse kandidaat voor de Unesco Werelderfgoed voor 2022.
icoon2022www.spanjevandaag.com
a683b93bcfaf9ea3f34ef820cbc4137a
Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca
MAHON – De politie is een onderzoek gestart naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de teksten en afbeeldingen die getekend zijn op een van Europa’s oudste gebouwen …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud