Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje
Beeld: Canva

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe verkeerswet in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje heeft zowel het Parlement als de Senaat de nieuwe regels aangenomen voor de Spaanse verkeerswet die direct gevolgen hebben op het puntensysteem van de Spaanse rijbewijzen en boetes die gegeven kunnen worden. Zo wordt het bellen tijdens het rijden zwaarder bestraft, net zoals het zonder helm of autogordel rijden en komen er nieuwe snelheidsbeperkingen in met name de steden. Deze nieuwe ‘Ley de Tráfico’ wordt van kracht drie maanden na de publicatie in de Spaanse Staatscourant BOE (datum nog onbekend).

Het invoeren van de nieuwe verkeerswet van de Spaanse verkeersdienst DGT verliep niet geheel vlekkeloos. In feite had deze wet op 1 januari 2021 al moeten ingaan maar de corona-pandemie en het verschil in meningen zorgden voor vertragingen die nu opgelost zijn. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

In sommige van onderstaande aanpassingen heeft dit direct gevolg op de punten van de Spaanse rijbewijzen. Dat geldt dus alleen als je een Spaans rijbewijs hebt maar buitenlanders die officieel in Spanje wonen en een NIE hebben kunnen ook bestraft worden met het verlies van rijbewijspunten zoals we HIER al eens hebben uitgelegd. Dat merken de meeste buitenlanders pas op het moment dat ze een Spaans rijbewijs moeten of willen aanvragen.

Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en dus tijdens het rijden als je deze met één hand vasthoudt wordt zwaarder bestraft met het verlies van 6 rijbewijspunten in plaats van de nu nog geldende 3 strafpunten. Verder geldt vanaf nu een boete van 500 euro.

Het gebruik van radarverklikkers wordt ook zwaarder bestraft met niet alleen een boete van 500 euro maar ook 3 punten verlies op je rijbewijs. Daarbij maakt het niets uit of deze systemen aan of uit staan. Voorheen werd er alleen beboet als deze verklikkers aan stonden.

Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel of autogordel en in het geval van motors en scooters de verplichte helm en in het geval van kinderen in een auto de kinderveiligheidssysteem zoals de kinderzitjes, levert een verlies op van 4 punten in plaats van de huidige 3 en wordt ook beboet.

Het uit de auto gooien van dingen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen en/of brandgevaarlijk zijn en dus natuur- en bosbranden kunnen veroorzaken zoals peuken wordt strenger bestraft met de inhouding van 4 tot en met 6 punten op het rijbewijs.

Parkeren op invalideplaatsen terwijl je dat niet mag levert 3 punten minder op je rijbewijs en daarnaast een flinke boete (en de auto wordt waarschijnlijk weggesleept wat ook niet goedkoop is).

Voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters of elektrische voertuigen met een of meer wielen uitgerust met een stoel/zitje krijgen ook strengere regels. Deze voertuigen mogen maximaal 25 km/uur rijden en het is niet toegestaan op het trottoir, in voetgangersgebieden, interstedelijke wegen, autosnelwegen, snelwegen en stadstunnels te rijden. Verder moet men een helm dragen.

Minderjarigen die rondrijden in voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters, op de fiets of die in het bezit zijn van het AM bromfietsrijbewijs mogen niet rijden met een alcoholpromillage hoger dan 0 gram of milligram of met enige verdovende middelen.

Automobilisten zijn verplicht om van rijstrook te wisselen wanneer ze een fiets of brommer/scooter passeren en de weg meer dan één rijstrook in elke richting heeft.

Een van de meest controversiële en problematische maatregel was de 20 km/uur regel bij het inhalen. In de 20 km/uur regel stond dat je op conventionele wegen je iemand mag inhalen met een snelheid van 20 km/uur meer dan het voertuig dat je inhaalt. Dat zorgde voor zoveel problemen dat de Spaanse verkeersdienst DGT deze regel geschrapt heeft.

Ga naar de inhoud