Directrice veiligheidsdienst CNI geeft spionage huidige Catalaanse regio premier en andere politici toe

Directrice veiligheidsdienst CNI geeft spionage huidige Catalaanse regio premier en andere politici toe
Beeld: 123rf

Directrice veiligheidsdienst CNI geeft spionage huidige Catalaanse regio premier en andere politici toe

MADRID – Op donderdag vond er een ‘top-secret’ bijeenkomst plaats zonder mobiele telefoons waar de directrice van de Spaanse veiligheidsdienst CNI Paz Esteban heeft bevestigd dat de huidige regionale premier van Catalonië Pere Aragonés en 17 andere Catalaanse politici zijn bespioneerd. Maar dat gebeurde na toestemming van een rechter, een vereiste in het geval van dit soort geheime operaties.  

De eerste reactie van de Catalaanse politieke partijen was dat deze informatie niet genoeg is. De Spaanse regering zegt echter weer dat zij geen opdracht hebben gegeven en dat ze niet op de hoogte waren van een spionage-operatie. Deze vond volgens het CNI plaats in 2019 na het proces tegen de Catalaanse separatisten leiders en de acties van het Catalaanse Tsunami Democratic waarbij er veel ordeverstoringen plaatsvonden in Catalonië. Daarbij werd ook de Pere Aragonés bespioneerd maar die was toen nog niet de regionale premier maar was de vicepremier en regionale economie minister met een belangrijke rol binnen de ERC-partij.

Op de lijst van 18 bespioneerde personen staan andere belangrijke separatisten zoals mensen rondom de gevluchte Carles Puigdemont, Josep Lluis Alay, Josep Maria Matamla (CUP), Carles Riera en Marcel Mauri (Omnium). Het CNI geeft toe dat er 18 personen zijn afgeluisterd maar niet 65 zoals uit een onderzoek van Citizen Lab blijkt.

De uitleg van de directrice van de CNI is voor de Catalaanse partijen en Unidas-Podemos niet voldoende en zij eisen een parlementair onderzoek. De PSOE, PP, VOX en Ciudadanos kwamen tevreden naar buiten na de bijeenkomst achter gesloten deuren. Daarbij gaven de laatste partijen aan dat alle acties van het CNI zijn verlopen volgens het protocol en binnen de regels. De PSOE-regering zegt echter niets te weten van deze spionage waar zij ook geen opdracht toe gegeven hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.