Filomena zorgt voor historische sneeuwval en laagste temperaturen ooit in Spanje

Filomena zorgt voor historische sneeuwval en laagste temperaturen ooit in Spanje
Beeld: 123rf

Filomena zorgt voor historische sneeuwval en laagste temperaturen ooit in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is in de ban van storm Filomena want de Spaanse weerdienst heeft voor praktisch het hele land problemen voorspeld wat betreft een enorme en historische sneeuwval en extreem lage temperaturen. Van de 52 provincies hebben er 28 te maken met oranje of gele weeralarmen vanwege de hevige sneeuwval en extreem lage temperaturen.

Zoals we eerder al schreven moeten de inwoners van het binnenland van de provincie Alicante, het binnenland van de provincie Castellón en Valencia, het binnenland van de Murcia regio, inwoners van het grootste deel van Castilla-La Mancha, de provincie Teruel in Aragón, en veel delen van Castilië en León rekening houden met een enorme sneeuwval.

In Spanje wordt gesproken over een historische sneeuwval waarbij men ongekend veel sneeuw verwacht in de eerder genoemden regio’s. Maar het kan ook gaan sneeuwen in andere regio’s en gebieden zoals in Madrid, Barcelona, in het binnenland van Andalusië en op Mallorca waar het eigenlijk al dagenlang aan het sneeuwen is.

Per regio

Andalusië

De autonome regio Andalusië heeft een oranje weeralarm vanwege de regen met tot wel 100 liter per m2 min 12 uur tijd, met name in de provincies Cádiz en Málaga. In de provincie Jaén kan 20 cm sneeuw vallen en 10 cm sneeuw in Granada. Verder is er een geel weeralarm vanwege harde windvlagen tot 70 km/uur in Málaga.

Aragón

De regio Aragón heeft een oranje weeralarm voor 10 cm sneeuw in de provincie Teruel en een weeralarm voor temperaturen tot -10 graden in de de provincie Huesca, in de Pyreneeën.

Asturië

In Asturië wordt geen sneeuw verwacht maar is toch een geel weeralarm afgegeven vanwege de lñage temperaturen tot -8 graden.

Cantabrië

Datzelfde geldt voor de regio Cantabrië waar temperaturen tot -10 graden verwacht worden.

Castilië en Leòn

In Castilië en Leòn geldt een oranje weeralarm vanwege de extreem lage temperaturen tot -12 graden en hevige sneeuwval.

Castilla-La Mancha

De hele regio Castilla-La Mancha heeft een oranje weeralarm omdat daar de ergste sneeuwval verwacht wordt tot 25 cm dikte. Verder zijn er weer adviezen vanwege de extreem lage temperaturen.

Catalonië

Ook in Catalonië geldt een geel weeralarm vanwege sneeuwval in de provincie Lerida en wellicht in de hoger gelegen delen van Barcelona. Verder heeft men met name in Lerida te maken met extreem lage temperaturen (zie onderaan voor de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje).

Canarische Eilanden

Ook de Canarische Eilanden hebben te maken met gele weeralarmen. In dit geval niet vanwege de sneeuw of lage temperaturen maar wel vanwege harde windvlagen, een wilde zee en hoge golven. De wind kan met vlagen tot 120 km/uur over diverse eilanden razen. Verder geldt dat het ook flink kan regenen en er onweer voorspeld wordt op La Palma, La Gomera, El Hierro, Gran Canaria en Tenerife.

Balearen

De eilanden Ibiza en Formentera hebben een weeralarm gekregen vanwege de wind en hoge golven. Op Mallorca in de Serra de Tramuntana heeft men nog steeds te maken met de sneeuw en lage temperaturen. Voor Menorca is geen weeralarm afgegeven.

Extremadura

Ook in Extremadura geldt een geel weeralarm vanwege de sneeuw vanaf 400 tot 700 meter. 

Galicië

In Galicië gelden diverse weeralarmen vanwege de lage temperaturen zoals -7 graden in Lugo en -6 graden in Ourense.

Madrid regio

De Madrid regio heeft een oranje weeralarm gekregen vanwege de extreme kou en sneeuwval die tot in het centrum van de hoofdstad van Spanje kan vallen. Er wordt gesproken over 5 cm sneeuw en temperaturen tot -6 graden.

Murcia

In het binnenland van Murcia geldt een oranje weeralarm vanwege de sneeuwval maar ook vanwege de lage temperaturen. Aan de kust waarschuwt men voor hoge golven en een wilde zee.

Navarra, La Rioja en Baskenland

Voor deze drie autonome regio’s gelden weeralarmen vanwege lage temperaturen. Met name in Navarra waar het -10 graden kan worden, La Rioja waar gesproken wordt over -6 graden.

Valencia regio

In de Valencia regio gelden oranje weeralarmen voor de binnenland van de drie provincies Alicante, Castellón en Valencia. Met name het binnenland van de provincie Alicante krijgt met hevige sneeuwval te maken.

LEESTIP: Oranje weeralarm voor sneeuw in de provincie Alicante

Temperaturen 7 januari

Op 6 januari werd al de laagste gemeten temperatuur ooit gemeten van -34,1 graden in Baqueira, provincie Lerida in de Pyreneeën in Catalonië. 

LEESTIP: Laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje: -34,1 graden in Baqueira

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet werd op 7 januari de laagste temperatuur gemeten in Reinosa (Cantabria) met -17,3 graden gevolgd door -14,5 graden in Villablino (Léon) en -13,6 graden in Puerto de San Isidro (León).

In Puerto de Leitariegos (Asturië) werd een temperatuur gemeten van -12,6 graden, in Cap de Vaqueira (Lerida) -12,5 graden, in Benasque (Huesca) -12,3 graden, in Port Ainé (Lerida) -12,2 graden en in Biescas (Huesca) -11,1 graden. 

Ga naar de inhoud