Opnieuw weer record verbroken in Spanje: -35,8 graden in de Picos de Europa

Opnieuw weer record verbroken in Spanje: -35,8 graden in de Picos de Europa
Beeld: 123rf

Opnieuw weer record verbroken in Spanje: -35,8 graden in de Picos de Europa

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nog geen dag nadat op 6 januari het oude weer record van de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje werd verbroken met -34,1 graden in de provincie Lerida (Catalonië), is een nieuwe record geregistreerd. In de provincie León (Castilië en León) werd op 7 januari een minimum temperatuur gemeten van -35,8 graden en staat deze temperatuur bovenaan onze top 7 van koudste plaatsen van Spanje.

ATTENTIE: De laagst gemeten temperatuur zoals vermeld in dit artikel is NIET officieel door de Spaanse weerdienst Aemet erkent. Lees HIER meer informatie.

De nieuwe laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje werd geregistreerd bij het weerstation Vega de Liordes in de provincie León (Castilië en León) in het Picos de Europa gebergte. 

Volgens de vereniging Noromet werd de temperatuur -35,8 graden gemeten om 9.31 uur donderdagmorgen 7 januari. Dat gebeurde bij het weerstation Vega de Liordes op een hoogte van 1.872 meter.

Op woensdag 6 januari werd bij het weerstation Clot de la Llança op 2.305 meter hoogte in de gemeente Baqueira (Lerida, Catalonië) een temperatuur gemeten van -34,1 graden wat op dat moment de boeken in ging als laagste temperatuur ooit gemeten. Dat record duurde echter maar één dag.

Nieuwe top 7

Hieronder melden we de top 7 van de laagste officieel gemeten temperaturen in Spanje. Daarbij melden we ook de onofficieel gemeten temperatuur in Lerida in 1956.

1. León (Castilië en Léon)

Op 7 januari 2021 werd de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje, geregistreerd door het weerstation Vega de Liordes in de Picos de Europa in de provincie León. Hier stond om 9.31 uur ‘s morgens op 1.872 meter hoogte -35,8 graden op de temperatuurmeter.

2. Baqueira (Catalonië)

Op 6 januari 2021 werd een temperatuur gemeten van -34,1 graden bij het weerstation Clot de la Llança bij Baqueira (Lerida, Catalonië). Die meting gebeurde om 4.19 uur ‘s nachts op een hoogte van 2.305 meter en ging toen de boeken in als laagst gemeten temperatuur ooit.  

3. Torre de Cabdella (Catalonië)

De niet-officiële lage temperatuur in Spanje werd gedurende de winter van 1956 gemeten in de gemeente Torre de Cabdella in de provincie Lerida in Catalonië. Op 2 februari daalde het kwik hier naar maar liefst -32 graden bij het stuwmeer Estangento.

Officieel is dit nooit als koudste plaats van Spanje genoteerd want deze gemeten temperatuur werd niet officieel geregistreerd en volgens de juiste omstandigheden gemeten volgens de Aemet. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen.

4. Calamocha (Aragón)

In het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel (Aragón) daalde op 17 december 1963 het kwik naar -30 graden. Ook tegenwoordig is het nog erg koud in dit dorp maar de ruim 4.500 inwoners zijn er elk jaar weer op voorbereid en zouden het klimaat niet willen inruilen voor iets anders, althans dat zeggen ze.

5. Molina de Aragón (Castilla-La Mancha)

Het dorp Molina de Aragón ligt niet zoals de naam doet vermoeden in de regio Aragón maar in Castilla-La Mancha, in de provincie Guadalajara. Op 28 januari 1953 daalde het kwik hier naar -28,2 graden waarmee dit op 1.065 hoge dorp officieel ook ooit het koudste dorp van Spanje was.

6. Ávila (Castilië en León)

De stad Avila heeft de pech om de hoogst gelegen stad van Spanje te zijn op 1.127 meter hoogte. Deze hoogte heeft ervoor gezorgd dat het in februari 1945 maar liefst -27,6 graden werd.

7. Reinosa (Cantabrië)

Het dorp Reinosa is te vinden in de regio en provincie Cantabrië, aan de Atlantische Oceaan. Het dorp ligt op een hoogte van 855 meter nabij de Picos de Europa. Op 4 januari 1971 werd het in dit dorp -24,6 graden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.