Nieuwe regelgeving vakantiehuizen in Catalonië fataal voor badplaats Salou

Nieuwe regelgeving vakantiehuizen in Catalonië fataal voor badplaats Salou
Beeld: via freepik

Nieuwe regelgeving vakantiehuizen in Catalonië fataal voor badplaats Salou

De populaire badplaats Salou staat voor een unieke situatie waarin vakantiehuizen de lokale bevolking ruimschoots van 29.000 personen overtreffen. De toeristische hoofdstad van de Costa Dorada en een boegbeeld van zon- en strandtoerisme staat op een tweesprong als gevolg van nieuwe regelgeving van de Catalaanse regionale overheid. Met meer dan 6.600 geregistreerde vakantiewoningen, grotendeels in handen van eigenaren uit Aragón, Lleida, Tarragona, Barcelona en andere regio’s zoals Navarra, staat de gemeente op het punt een van de zwaarst getroffen gebieden te worden door de nieuwe regels.

Het verhuren van woningen aan toeristen is een winstgevende formule gebleken om het onderhoud van eigendommen te betalen of de vakanties van de eigenaren te financieren. Gespecialiseerde bedrijven, merendeels kleine en middelgrote ondernemingen, hebben de afgelopen twee decennia bijgedragen aan de groei van deze business door 300 of meer vakantiewoningen te beheren.

De nieuwe regionale regelgeving van Catalonië heeft geleid tot een alliantie tussen eigenaren, verhuurbedrijven, de Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona en de gemeente Salou. Gezamenlijk verzetten ze zich tegen het massale verlies aan vergunningen dat zou kunnen zorgen voor de sluiting van 70% van de vakantiewoningen in Salou, waardoor ongeveer 4.000 woningen worden getroffen.

De verandering van de spelregels, als deze niet worden teruggedraaid, zal het leven van duizenden woningeigenaren beïnvloeden. Zij verhuren hun woningen het hele jaar door aan toeristen, met uitzondering van hun eigen vakantieweken.

Ondanks dat Salou de op een na meest bezochte badplaats aan de Spaanse kust is na Benidorm, heeft de Catalaanse gemeente meer geregistreerde vakantiewoningen dan de stad in de provincie Alicante. De horeca in Benidorm heeft haar zorgen geuit over de proliferatie van deze woningen, in tegenstelling tot in Salou, waar ze op natuurlijke wijze samengaan met hotels en verschillende doelgroepen aantrekken.

De gemeente Salou verdedigt de vakantiehuizen nadrukkelijk vanwege hun belang voor de lokale economie en hun bijdrage aan de toeristische aantrekkingskracht van de regio. Bovendien bevordert het een toeristisch bondgenootschap met andere Catalaanse kustgemeenten, zoals Lloret de Mar, om de positie van de Costa Dorada in de sector te versterken.

Op regionaal niveau zou de nieuwe regelgeving ten minste 28.000 vakantieverhuur in Catalonië kunnen betekenen. De situatie blijft dus gespannen terwijl Salou wacht op de definitieve beslissing van het regionale Parlement en de uitkomst van het politieke spel dat op komst is. De ondernemers in Salou, hoewel ze voorstander zijn van regulering, vrezen de gevolgen van massale intrekking van vergunningen. Ze stellen dat ze de appartementen in dat geval leeg zullen laten in plaats van het probleem van permanente huisvesting aan de Costa Dorada op te lossen.

toeristische appartementen
Badplaatsen in Catalonië moeten het aantal toeristische appartementen terugdringen
Als het aan de regionale overheid ligt van Catalonië moeten meerdere populaire badplaatsen aan de Costa Brava en Costa Dorada het aantal toeristische appartementen flink terugdringen tot max. 10 per 100 inwoners.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud