Spanjaarden eten meer eieren met gemiddeld 137 ‘huevos’ per persoon per jaar

Spanjaarden eten meer eieren met gemiddeld 137 'huevos' per persoon per jaar
Beeld: via canva.com

Spanjaarden eten meer eieren met gemiddeld 137 ‘huevos’ per persoon per jaar

De afgelopen jaren heeft Spanje een opmerkelijke stijging gezien in de consumptie van eieren in huishoudens. Uit een recent onderzoek, gepresenteerd door de interprofessionele organisatie voor eieren en eiproducten, blijkt dat de eierconsumptie in Spaanse huishoudens tussen december 2022 en november 2023 bijna 8% in volume en 17% in waarde is gegroeid.

Volgens de cijfers hebben Spaanse huishoudens in het afgelopen jaar 405 miljoen kilo eieren gekocht, wat neerkomt op een consumptie van 8,61 kilo per persoon en gemiddeld 137 eieren per persoon per jaar. Dit is een aanzienlijke toename vergeleken met de 131 eieren per persoon in 2022. Elke dag worden in Spanje gemiddeld 17,6 miljoen eieren geconsumeerd, wat overeenkomt met een uitgave van gemiddeld 28 euro per persoon per jaar aan eieren.

De stijgende eierconsumptie heeft geleid tot een aanzienlijke economische impact in Spanje. Huishoudens hebben in totaal 1,3 miljard euro uitgegeven aan de aankoop van eieren in het afgelopen jaar, wat overeenkomt met 1,6% van het budget dat wordt besteed aan de aankoop van voedingsmiddelen en dranken voor thuisconsumptie. Dit percentage is 10% hoger dan in 2022, wat de groeiende rol van eieren in het Spaanse huishoudbudget onderstreept.

Deze groei is een positieve ontwikkeling voor de eierindustrie in Spanje en laat zien dat eieren een populair voedingsmiddel zijn onder consumenten. Eieren zijn een essentieel onderdeel van de Spaanse keuken en worden in talloze gerechten gebruikt, van het klassieke Spaanse omelet tot heerlijke gebakken desserts. De stijgende consumptie van eieren kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een toenemend bewustzijn van de voedingswaarde van eieren, de betaalbaarheid en de veelzijdigheid ervan in de keuken.

Hoewel de algemene voedselvraag in Spanje met 1,5% is gedaald in het afgelopen jaar, is de eierconsumptie juist gestegen. Dit onderstreept de populariteit van eieren als een essentieel en betaalbaar voedingsmiddel. Bovendien zijn eieren gemakkelijk te bereiden en passen ze in veel verschillende diëten, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor veel consumenten.

Ga naar de inhoud