Search
menu
Search

Lidl en ALDI gaan door met verkoop ‘problematische’ Spaanse aardbeien

Lidl en ALDI gaan door met verkoop 'problematische' Spaanse aardbeien
Beeld: via canva.com

Lidl en ALDI gaan door met verkoop ‘problematische’ Spaanse aardbeien

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De afgelopen weken is er veel te doen om de Spaanse aardbeien die uit Huelva in Andalusië komen. Het probleem is dat er een Duitse campagne tegen deze aardbeien verkoop in Duitsland is omdat er een droogte is en de regionale overheid van Andalusië van plan is om de wet aan te passen om meer water uit het Doñana natuurgebied te halen voor de aardbeienteelt. Duitse supermarktketens worden gevraagd de Spaanse aardbeien niet meer te verkopen, maar Lidl en ALDI zeggen gewoon door te gaan met de verkoop.

Ondanks recente informatie die aanleiding gaf tot beschuldigingen van intimidatie door UPA, bevestigt Lidl Duitsland dat het de samenwerking met aardbeienkwekers uit Huelva zal voortzetten. De Duitse supermarktketen houdt de situatie rond de teelt van dit fruit in het Coto de Doñana-gebied nauwlettend in de gaten.

‘Verantwoordelijkheid’ is waar de fruittelers voor pleiten, terwijl Lidl zijn onwrikbare toewijding aan de Spaanse landbouwsector onderstreept. Dit strekt zich uit tot de aardbeien die geteeld worden in de velden van Huelva. Lidl legt in hun verklaring uit dat hun betrokkenheid een beslissende rol heeft gespeeld bij de export van fruit en groenten. Daarnaast heeft het gedurende de jaren bijgedragen aan de groei van de Spaanse landbouwsector dankzij de verkoop van hun producten.

ALDI

ALDI maakt ook hun standpunt duidelijk: ze blijven Spaanse aardbeien verkopen. De supermarktketen van Duitse origine bevestigt in een persbericht dat de meerderheid van de aardbeien in hun supermarkten uit Huelva komt en dat al hun aardbeien Spaans zijn, dankzij de hoge kwaliteitsnormen van het nationale product. Het bedrijf geeft aan sterk betrokken te zijn bij de Spaanse agrarische sector en steunt alle maatregelen die het langetermijnbeheer van water en land in Doñana waarborgen.

ALDI Spanje heeft zich zo uitgelaten over de aardbei-campagne die gericht is op Duitse supermarkten die in Spanje opereren, en benadrukt dat het bedrijf consequent de mogelijke milieurisico’s binnen de toeleveringsketen beoordeelt. Het bedrijf heeft in een verklaring aangegeven dat al hun verse producten, waaronder aardbeien, voldoen aan verplichte certificeringseisen die variëren afhankelijk van het land van oorsprong.

Verder heeft het bedrijf aangegeven dat het partnerschappen aangaat met leveranciers die hun kwaliteitsstandaarden en verantwoordelijkheidsgevoel delen. Ze benadrukken hun inzet om te voldoen aan sociale normen en de huidige wetgeving binnen hun toeleveringsketen. ALDI heeft zich ook ingezet om samen te werken met producenten die, zelfs als ze zich bevinden in gebieden die worden aangeduid als risicovol wat betreft water, laten zien dat ze het irrigatiewater op een “redelijke en duurzame” manier gebruiken.

aardbeien
Duitse campagne tegen Spaanse aardbeien uit bedreigd Doñana natuurgebied
In Duitsland is door een vereniging een campagne gestart om supermarkten op te roepen Spaanse aardbeien uit de schappen te halen als protest tegen de region …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud