Ook in Spanje verplichte beveiligingssystemen in nieuwe auto’s vanaf 7 juli 2024

Verplichte beveiligingssystemen in nieuwe auto's vanaf 7 juli 2024
Beeld: via canva.com

Ook in Spanje verplichte beveiligingssystemen in nieuwe auto’s vanaf 7 juli 2024

De auto-industrie staat voor een belangrijke verandering op het gebied van veiligheid. Vanaf 7 juli 2024 zijn verschillende geavanceerde beveiligingssystemen verplicht in alle nieuwe auto’s die op de Europese markt worden verkocht. Het betreft dus alleen nieuwe auto’s die vanaf nu verplicht zijn om de onderstaande beveiligingssystemen aan boord te hebben. Veel autofabrikanten hebben deze systemen echter al in de afgelopen jaren geïmplementeerd.

De Europese Unie heeft nieuwe vereisten aangenomen voor motorvoertuigen, zoals vastgelegd in Verordening (EU) 2019/2144 en bijbehorende uitvoeringsverordeningen. De invoering van deze verplichte systemen zal gefaseerd plaatsvinden. Vanaf 7 juli 2024 zullen alle nieuw geïntroduceerde modellen moeten voldoen aan de nieuwe regels, en vanaf 7 juli 2026 geldt dit voor alle nieuw geregistreerde voertuigen.

Deze maatregel maakt deel uit van een groter initiatief van de Europese Unie om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersongevallen aanzienlijk te verminderen. In dit artikel kijken we naar deze nieuwe vereisten, de technologie erachter en de impact die ze zullen hebben op zowel bestuurders als de auto-industrie.

Vermoeidheidsdetectie

Vermoeidheid achter het stuur is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Het systeem om vermoeidheid te detecteren maakt gebruik van diverse sensoren en algoritmes om de alertheid van de bestuurder in de gaten te houden, zoals het stuurgedrag, oogbewegingen en rijgedrag. Als het systeem vermoeidheidssymptomen opmerkt, zal het de bestuurder waarschuwen met visuele, auditieve en tastbare signalen.

Intelligente snelheidsassistent

De Intelligente Snelheidsassistent (ISA) is een systeem dat de bestuurder ondersteunt bij het naleven van de geldende snelheidslimieten. Dit wordt mogelijk gemaakt door technologieën zoals GPS, kaartgegevens, verkeersbordherkenning via camera’s en communicatie met de weginfrastructuur te gebruiken om de juiste snelheidslimiet te bepalen. Met de ISA zijn er diverse soorten waarschuwingen beschikbaar, variërend van informatief tot ondersteunend en beperkend. 

Achteruitrijdetector

Achteruitrijden is een risicovolle manoeuvre, vooral in drukke omgevingen. De verplichte achteruitrijdetector maakt gebruik van verschillende sensoren: ultrasone sensoren, radarsensoren en achteruitrijcamera’s. Het systeem kan stilstaande objecten zoals paaltjes en muren, bewegende objecten zoals voetgangers en fietsers, en kruisend verkeer detecteren. Wanneer er iets gedetecteerd wordt, volgt er een visuele waarschuwing op het dashboard of centrale scherm. Ook zijn er geluidssignalen die in intensiteit toenemen en automatische remingrepen worden uitgevoerd als er gevaar dreigt.

Rijstrookassistentie

Onbedoeld van rijstrook wisselen kan gevaarlijk zijn en daarom is rijstrookassistentie een handige functie voor bestuurders. Dit systeem helpt chauffeurs om hun auto binnen de rijstrook te houden door verschillende methoden toe te passen. Zo maakt het gebruik van camera’s die wegmarkeringen herkennen, infraroodsensoren voor situaties met slecht zicht en GPS-gegevens in combinatie met nauwkeurige kaartinformatie.

Automatisch noodremsysteem

Het automatisch noodremsysteem (AEB) is gemaakt om botsingen te voorkomen of de impact ervan te verminderen als een aanrijding niet te vermijden is. AEB maakt gebruik van diverse sensoren, zoals radarsensoren voor lange-afstandsdetectie en camerasystemen voor objectherkenning en precieze afstandsmeting. 

verkeersborden
Nieuwe en soms verwarrende verkeersborden langs de Spaanse wegen
In juni 2023 introduceerde de Spaanse verkeersdienst DGT nieuwe verkeersborden en signalen met nieuwe categorieën zoals verkeersregulaties voor voetgangers, fietsers en milieubewuste voertuigen. Ze zullen nog niet overal te zien zijn, maar om je voor te bereiden alvast dit overzicht. Heb jij ze al gezien in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud