In 2024 moet er een Spaanse treinverbinding zijn tussen Barcelona en Parijs

In 2024 moet er een Spaanse treinverbinding zijn tussen Barcelona en Parijs
Beeld: via 123rf

In 2024 moet er een Spaanse treinverbinding zijn tussen Barcelona en Parijs

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het internationale treinvervoer voor de Spaanse en internationale treinreizigers is via het Spaanse spoorbedrijf Renfe op 13 juli begonnen met de eerste Spaans-Franse AVE-trein vanuit Barcelona naar Lyon, terwijl op 28 juli de eerste hogesnelheidstrein vanuit Madrid naar Marseille reed. Het volgende doel voor Renfe is Barcelona verbinden met Parijs, iets wat voor juni 2024 werkelijkheid moet zijn, net op tijd voor de Olympische Zomerspelen in Parijs.

Renfe is hard aan het werk om voor de Olympische Spelen van 2024 treinen naar Parijs te laten rijden. Renfe wilde de Spaanse sporters met de trein naar de Franse hoofdstad brengen, maar het lijkt erop dat de treinen met vertraging zullen komen. 

De directeur van het Renfe-project in Frankrijk heeft bekendgemaakt dat de nieuwe treinverbinding tussen Barcelona en Parijs pas in juni 2024 van start zal gaan. Dit is een maand voor de Olympische Spelen in Parijs, die in juli van dat jaar plaatsvinden. De Spaanse regering had eerder aangekondigd dat de treinen al in december 2023 in Parijs zouden arriveren, maar dit doel bleek niet haalbaar. 

Renfe heeft nog niet alle benodigde vergunningen om op de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Lyon te rijden. Deze lijn is een belangrijke route voor SNCF en Trenitalia, en Renfe wil hier ook een belangrijke speler worden.

Renfe wacht nog steeds op de start van de verbinding met Parijs, maar het Spaanse spoorbedrijf is al druk bezig met het uitbreiden van zijn activiteiten in Frankrijk. Enkele maanden geleden lanceerde Renfe treinen naar Lyon en Marseille. Deze routes zijn goed bezet, met een bezettingsgraad van meer dan 80%. Renfe is tevreden met deze resultaten, maar het bedrijf verwacht dat de tarieven volgend jaar met 7% zullen stijgen. Dit zal de prijzen verhogen en het aantal reizigers mogelijk beïnvloeden.

Franse trein

Sinds 11 december 2022 rijdt het Franse SNCF met de TGV InOui hogesnelheidstrein verbinding twee keer per dag de meer dan 1.000 kilometer van Parijs naar Barcelona. De hogesnelheidstrein stopt bij 11 stations onderweg waaronder in Spanje Figueres, Girona en Barcelona-Sants en in Frankrijk Paris-Gare de Lyon, Valence TGV, Nimes-Centre, Montpellier-Saint Roch, Sète, Agde, Béziers, Narbonne, Perpignan en Perpignan-entrée/sortie LGV.

Ga naar de inhoud