Search
menu
Search

Storm Barra kan voor veel sneeuw en verkeersproblemen gaan zorgen in midden en noord Spanje

Storm Barra kan voor veel sneeuw en verkeersproblemen gaan zorgen in midden en noord Spanje
Beeld: Canva

Storm Barra kan voor veel sneeuw en verkeersproblemen gaan zorgen in midden en noord Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft een oproep gedaan aan alle inwoners van Spanje die zich in het noorden van Spanje bevinden om de terugreis na de Puente de la Constitución eerder te beginnen. De reden daarvoor is de verwachte storm Barra die vanaf woensdag over het noorden en midden van Spanje zal trekken en veel sneeuw en wind met zich mee zal brengen.

De afgelopen dagen hebben veel delen van noord en midden Spanje al te maken gehad met de gevolgen van de hevige sneeuwval wat goed nieuws is voor de skiërs tijdens deze korte vakantiedagen maar slecht nieuws is voor de verkeersdeelnemers. Maar het is nog niet voorbij met de sneeuwval en vanaf woensdag voorspelt de Spaanse weerdienst Aemet dat storm (borrasca) Barra, zo genoemd door de Britse weerdiensten (StormBarra), over delen van Spanje zal trekken en veel sneeuw met zich mee zal brengen.

Weerspecialisten zeggen over storm Barra dat deze zwaarder zal zijn dan de eerdere storm Arwen die al voor veel problemen zorgde in het Verenigd Koninkrijk. En de gevolgen van storm Barra zullen ook in het noorden en midden van Spanje te merken zijn, aldus de Aemet en de DGT.

Volgens Aemet ervaart storm Barra een ‘buitengewone intensivering’ met een snelheid van bijna 50 hPa (druk) in 24 uur. Dit fenomeen, dat soms een ook wel een ‘meteorologische bom’ wordt genoemd, is het gevolg van een depressie of een cycloon die zich in zeer korte tijd ontwikkelt.

De sneeuwgrens in Spanje komt onder de 500 meter te liggen in het Cantabrisch gebergte en ligt rond de 600 meter in de Spaanse Pyreneeën terwijl dat voor de rest in het noorden en midden van het land rond de 900 meter is. Er wordt ook veel sneeuw verwacht met 30 tot 50 centimeter in 48 uur tijd.

Naast de sneeuw zal er ook veel wind zijn met snelheden tussen de 60 en 90 km/uur, niet alleen in het noorden van Spanje en de bergen maar ook langs de Atlantische Oceaankust en Middellandse Zeekust.

Ga naar de inhoud