Search
menu
Search

Subsidies tot 19.000 euro voor verbouwen en verduurzamen woningen in Spanje

Subsidies tot 19.000 euro voor verbouwen en verduurzamen woningen in Spanje
Beeld: via canva.com

Subsidies tot 19.000 euro voor verbouwen en verduurzamen woningen in Spanje

De Spaanse overheid biedt financiële steun voor het verbouwen en verduurzamen van woningen. Met subsidies die tot 80% van de kosten dekken, is dit een uitstekende kans voor huiseigenaren om de duurzaamheid van hun woning te verbeteren. Hier is een overzicht van de belangrijkste vereisten, bedragen, gefinancierde werkzaamheden en het aanvraagproces van deze subsidies die tot bijna 19.000 euro kunnen oplopen.

Het is essentieel dat de verbouwing resulteert in een energiebesparing van minimaal 30%. Dit is een harde eis om voor de subsidies in aanmerking te komen. De energiebesparing kan bereikt worden door betere isolatie, energiezuinigere verwarming, zonnepanelen etc.

Aanvragers wordt geadviseerd om een technisch adviseur te raadplegen. Die kan helpen met het opstellen van een plan dat voldoet aan de eisen, de juiste maatregelen kiest en optimaal gebruikmaakt van de beschikbare subsidies.

De subsidies bedragen tussen de € 6.300 en € 18.800 per woning, afhankelijk van de behaalde energiebesparing. Als de aanvrager financieel kwetsbaar is, bijvoorbeeld door een laag inkomen, kan de subsidie verhoogd worden tot 100% van de kosten.

Gefinancierde werkzaamheden

De subsidies zijn bedoeld voor maatregelen die de energie-efficiëntie verbeteren. Daarnaast kunnen ook werkzaamheden voor het behoud van het gebouw, verbetering van de bewoonbaarheid en toegankelijkheid gefinancierd worden.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen

  • Isolatie van gevels en daken
  • Vervanging van ramen door isolerende exemplaren
  • Installatie van een energiezuinig verwarmingssysteem
  • Plaatsen van zonnepanelen

Voorbeelden van overige gefinancierde werkzaamheden

  • Reparaties aan fundering, muren, daken
  • Verbetering van isolatie en ventilatie
  • Aanpassingen voor mindervaliden zoals trapliften

Aanvraagproces

De subsidies worden verdeeld door de regionale overheden. Aanvragers kunnen het beste de lokale instanties raadplegen voor informatie en ondersteuning.

Als je meer informatie zoekt, kun je op deze website terecht (Spaans) van de Spaanse overheid. Daar staat onder andere dat je naar een Oficina de Rehabilitación moet gaan. Op die website staat onderaan een kaart van Spanje met daarbij de links naar deze kantoren. U kunt waarschijnlijk ook meer informatie krijgen bij uw gemeentekantoor.

Zoals eerder genoemd is het verstandig om een technisch adviseur in te schakelen. Die kan helpen met het opstellen van een plan dat voldoet aan de eisen en de meeste subsidie oplevert.

De aanvraag moet ingediend worden bij de aangewezen instantie in de regio, met inachtneming van de gestelde richtlijnen en termijnen. Goede voorbereiding en volledige documentatie zijn essentieel.

De ontvangen subsidies zijn vrijgesteld van belastingheffing. Voor kosten die niet gedekt worden door de subsidies, kan een belastingaftrek tot 60% worden toegepast.

Ga naar de inhoud