Nieuw in Spanje: nieuwbouw eengezinswoningen voor de verhuur

Nieuw in Spanje: nieuwbouw eengezinswoningen voor de verhuur
Beeld: wellhomes / web

Nieuw in Spanje: nieuwbouw eengezinswoningen voor de verhuur

Praktisch altijd zijn de nieuwbouwwoningen in Spanje bedoeld voor de verkoop. Maar De Spaanse woningmarkt ziet een interessante nieuwe ontwikkeling, namelijk de komst van het “Single Family Rental” (SFR) model. Dit concept, dat al langer ingeburgerd is in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, richt zich op de verhuur van nieuwbouw eengezinswoningen, en niet de meer gebruikelijke meergezinswoningen.

Het SFR-model biedt Spanjaarden de mogelijkheid om een eengezinswoning te huren in plaats van een appartement. Dit model wordt geïntroduceerd door Wellhomes, een initiatief gedreven door verschillende spelers in de Spaanse vastgoedsector, waaronder de projectontwikkelaar Asentis en Básico RE als integrale vastgoedbeheerder.

Wellhomes start met een project van meer dan 500 nieuwbouw eengezinswoningen, verspreid over vijf woonwijken in de metropoolregio van de Spaanse hoofdstad Madrid. De eerste woningen zullen in de zomermaanden van 2024 beschikbaar komen voor verhuur in de wijken Loeches en Tres Cantos.

De woningen beschikken over drie tot vier slaapkamers, een tuin en extra ruimte voor thuiswerken. Bovendien worden alle woningen gebouwd met het oog op een BREEAM-certificering van “Very Good”, wat garant staat voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in het ontwerp en tijdens de bouw.

Deze nieuwe woonvorm richt zich vooral op gezinnen die op zoek zijn naar een betere kwaliteit van leven, in het bijzonder gezinnen met kinderen en huisdierenbezitters. Voor hen kan een traditioneel appartement te beperkt zijn. Daarnaast is het model ook aantrekkelijk voor mensen die al een appartement in eigendom hebben, maar hun woonomgeving willen verbeteren zonder een nieuwe woning te kopen.

Volgens projectontwikkelaar Asentis biedt het SFR-model een duidelijk alternatief voor de huur van appartementen met drie of vier slaapkamers. Het geeft een groter deel van de bevolking toegang tot het huren van eengezinswoningen, aangepast aan hun economische draagkracht.

Spaanse Build-to-Rent

Tot op heden hebben investeringen in de Spaanse BTR-sector (Build-to-Rent) zich voornamelijk geconcentreerd op de bouw van meergezinswoningen of appartementen, onder de noemer MFR (Multi-Family Residential). De eengezinswoningen of villa’s bleven hierbij grotendeels buiten beeld.

Dit staat in contrast met markten als de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, waar de verhuur van dit type woningen steeds populairder is geworden. Met de introductie van het SFR-concept in Spanje wordt nu ook voor deze doelgroep een huurmogelijkheid geboden.

Toekomst SFR

Met de komst van het SFR-concept in Spanje opent zich een nieuw hoofdstuk op de Spaanse woningmarkt. De vraag naar huurwoningen blijft groeien, en het aanbod van eengezinswoningen biedt een interessant alternatief voor gezinnen die op zoek zijn naar meer woonruimte en comfort.

De initiatieven van Wellhomes en andere spelers in deze sector zullen de komende jaren ongetwijfeld verder vorm krijgen en uitbreiden. Het wordt interessant om te zien hoe dit nieuwe woonmodel zich zal ontwikkelen en welke impact het zal hebben op de bredere Spaanse woningmarkt.

Ga naar de inhoud