Waar wordt meer brood gegeten, in Spanje, Nederland of België?

Waar wordt meer brood gegeten, in Spanje, Nederland of België?
Beeld: via canva.com

Waar wordt meer brood gegeten, in Spanje, Nederland of België?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Brood wordt door veel mensen over de hele wereld gegeten. Het is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, zodat iedereen wel een brood vindt dat hij lekker vindt. In de afgelopen jaren is er een toenemende vraag naar nieuwe broodproducten, en deze trend zal naar verwachting nog wel even aanhouden. Maar waar wordt meer brood gegeten? Is dat in Spanje, Nederland of België? En wat zijn de 5 populairste broodsoorten in Spanje?

Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gezondere voedingsmiddelen. Ze willen brood dat is gemaakt met volkoren granen, natuurlijke ingrediënten en weinig suiker. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar ambachtelijke en speciale soorten brood, zoals zuurdesembrood en meergranenbrood. Aziatische consumenten zijn nog meer geneigd om dit soort brood te kopen dan consumenten in andere delen van de wereld.

Maar, in welke landen wordt het meeste brood ter wereld gegeten? Volgens een studie van World of Statistics zijn de top 10 landen in termen van broodconsumptie per hoofd van de bevolking per jaar Turkije met 199,6 kilo gevolgd door Servië (135 kilo), Bulgarije (131,1 kilo), Oekraïne (88 kilo), Cyprus (74 kilo), Argentinië (72 kilo), Portugal (70 kilo), Polen (70 kilo), Denemarken (70 kilo) en Griekenland (70 kilo).

Als we naar dezelfde statistieken kijken, dan zien we dat in Nederland 60 kilo brood per persoon per jaar wordt gegeten. Dat is meer dan de 47 kilo in België en 46 kilo in Spanje. Met andere woorden, in Nederland wordt meer brood gegeten dan in België en Spanje. 

Er zijn ook statistieken over landen die het minste brood per persoon per jaar consumeren. Dit zijn India (1,75 kilo), Nigeria (2,26 kilo), Brazilië (2,88 kilo), Indonesië (4,7 kilo), China (5,83 kilo), de Verenigde Staten (17 kilo), Zuid-Afrika (25,8 kilo), Japan (28,3 kilo), Mexico (33,5 kilo) en het Verenigd Koninkrijk (37 kilo).

Populairste brood in Spanje

Hieronder plaatsen we de 5 populairste broden in Spanje, ongetwijfeld dat je deze kent.

1. Barras de pan (stokbrood): Dit is het populairste brood in Spanje. Het is een langwerpig brood met een krokante korst en een zachte binnenkant. Barras de pan worden vaak gebruikt voor belegde broodjes of om te dippen in soep of saus.

2. Molletes: Deze kleine, ronde broodjes zijn gemaakt van wit meel en hebben een zachte, sponzige textuur. Molletes worden vaak gegeten met olijfolie, tomaten en ham en zijn populair in Andalusië.

3. Pan de molde: Dit is een witbrood dat gemaakt is van bloem, water, gist en zout. Pan de molde is een veelzijdig brood dat kan worden gebruikt voor sandwiches, salades of om te dippen in soep of saus.

4. Pan de pueblo: Dit is een donker brood dat gemaakt is van volkorenmeel, water, gist en zout. Pan de pueblo heeft een sterkere smaak dan pan de molde en is een goede bron van vezels.

5. Pan de chapata: Dit is een plat brood dat gemaakt is van bloem, water, gist en zout. Pan de chapata heeft een krokante korst en een zachte binnenkant. Het wordt vaak gebruikt voor tapas of om te dippen in soep of saus.

Ga naar de inhoud